Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Savez dvije zemlje

SAD stavio Japan pod svoj nuklearni kišobran

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski je premijer izjavio da se složio s američkim predsjednikom kako je zaustavljanje lansiranja sjevernokorejskih raketa prioritet, a japanski šef obrane i ministar vanjskih poslova sastat će se u četvrtak sa svojim američkim kolegama kako bi potvrdili predanost Washingtona u obrani Japana, uključujući korištenje nuklearnog zastrašivanja, budući da se pojačavaju sjevernokorejske prijetnje.

Japanski premijer Shinzo Abe rekao je da se složio s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom za vrijeme telefonskog razgovora u utorak kako je glavni prioritet učiniti sve što se može kako bi se zaustavila Sjeverna Koreja u namjeri da ispali rakete.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Visoke tenzije Putin najavio slanje vojske na granice još jedne europske zemlje i poručio: ''Rusija je spremna za nuklearni rat'' Ilustracija Eskalacija napetosti Sjeverna Koreja zaprijetila SAD-u nuklearnom osvetom: "Sukob na korejskom poluotoku ozbiljno se približio stvarnosti"

Također je pohvalio Trumpovo opredjeljenje da će SAD stati uz svoje saveznike u regiji u borbi protiv sjevernokorejskih prijtenji.

Japanski ministar obrane Itsunori Onodera i ministar vanjskih poslova Taro Kono putuju ovog tjedna u glavni grad SAD-a kako bi se sastali s američkim ministrom obrane Jimom Mattisom i državnim tajnikom Rexom Tillersonom, objavila je japanska vlada u utorak.

Do sastanaka dolazi zbog visokih napetosti u istočnoj Aziji i prijetnji Sjeverne Koreje da će ispaliti rakete u vode blizu američkog pacifičkog teritorija Guam.

Projektili bi trebali preletjeti preko Japana kako bi dosegli cilj što zabrinjava Tokio jer bi bojeve glave ili krhotine raketa mogle pasti na njegov teritorij.

Američki predsjednik Donald Trump obećao je "vatru i bijes" ako Sjeverna Koreja zaprijeti SAD-u te ustvrdio da je američka vojska spremna na akciju.

"Strateško okruženje postaje sve oštrije i moramo raspraviti kako ćemo na to odgovoriti", rekao je dužnosnik japanskog Ministarstva vanjskih poslova na brifingu u Tokiju.

"Tražit ćemo od SAD-a da potvrdi obećanje o obrani, ukljućujući i nuklearno odvraćanje", dodao je.

U okviru dogovora o savezu Japana i SAD-a Washington je obećao da će braniti Japan. Stavio je Zemlju izlazećeg sunca pod svoj nuklearni kišobran što znači da na bilo kakav napad na Japan može odgovoriti atomskim oružjem. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene