Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na četvrtim po redu lokalnim izborima od osnivanja samostalne države Slovenije, vladajuća je koalicija pretrpjela poraz u glavnom gradu Ljubljani.


Kako pokazuju rezultati koje su jučer navečer objavile nacionalna televizija RTV Slovenija i komercijalna televizijska postaja POP-TV, do najvećih promjena doći će u Ljubljani i Mariboru, gdje su pozicije gradonačelnika izgubili Socijalni demokrati (SD).

Vezani članci Koronavirus u Sloveniji Epidemiolozi uputili poruku građanima: Susjedi nedavno ublažili stroge mjere, već četvrti dan broj novozaraženih u porastu Slovenski policajac, ilustracija Policija objavila detalje stravičnog pokolja kod Ljubljane - Nazvala ih sestra zbog nasilnog brata. Malo kasnije nazvao je brat: "Sve sam ih ubio, naoružan sam"

Kako pokazuju rezultati ex-poll projekcija, novi gradonačelnik
Ljubljane bit će nezavisni kandidat Zoran Jankovič za kojega je glasovalo 67 posto glasova. Radi se o bivšem direktoru Mercatora kojega je smijenila sadašnja vlada desnog centra.

Njen je protukandidat Jankoviću na izborima u Ljubljani bio
nekadašnji guverner centralne banke France Arhar kojemu projekcije daju samo 16 posto glasova.

Jankovič je u prvim izjavama nakon objave projekcija rekao da je njegov uspjeh rezultat programa koji je ponudio građanima Ljubljane. 

Projekcije u slovenskom glavnom gradu pokazuju i neočekivano veliku potporu njegovoj listi predloženoj za općinsko vijeće Ljubljane koja je osvojila oko 45 posto glasova, što je tri put više od broja glasova koji su glasači namijenili najvećim stranačkim listama.

Uz očito razočarenje u Ljubljani stranke sadašnje vladajuće koalicije nisu u potpunosti uspjele niti u Mariboru gdje je Franci Pivec uz njihovu potporu osvojio 29 posto glasova, pa će se u drugom krugu kroz tri tjedna za mjesto gradonačelnika boriti sa zastupnikom u parlamentu Francom Kanglerom iz Slovenske pučke stranke (SLS) iako su mu predizborna istraživanja davala pobjedu u prvom krugu.

Rezultati u dva najveća slovenska grada po neslužbenim rezultatima razočarenje su donijeli i Socijalnim demokratima (SD) jer njihova članica Danica Simšič nije uspjela osvojiti drugi gradonačelnički mandat u Ljubljani, dok ga je u Mariboru izgubio njihov član Boris Sovič nakon dva puna mandata. Ta stranka ipak ostaje dosta jaka u općinskim vijećima Ljubljane i Maribora.

Iznenađenje u nekim gradovima predstavlja i uspješan nastup lokalnih lista Pokreta za pravednost i razvitak koji je ove godine u svom građanskom svojstvu osnovao predsjednik države Janez Drnovšek.