Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolno saznanje

Šokantna istina o smrti 45 beba! Bilo je puno propusta, mnoge od njih mogle su preživjeti

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Liječnik Bill Kirkup, koji je vodio službenu istragu, kazao je da se radi o šokantnom otkriću naglasivši da se vodilo računa o liječničkim standardima, ishod bi mogao biti drugačiji kod 45 od 65 smrti novorođenčeta.

U srijedu je objavljeno izvješće o 45 beba koje su umrle u dvjema britanskim bolnicama koje vodi East Kent Hospitals NHS Trust, koje je pokazalo da bi djeca možda preživjela da je njihova skrb bila na odgovarajućoj razini.

Liječnik Bill Kirkup, koji je vodio službenu istragu, kazao je da se radi o šokantnom otkriću naglasivši da bi, da se vodilo računa o liječničkim standardima, ishod mogao biti drugačiji kod 45 od 65 smrti novorođenčeta.

"Nisu slušali što govore žene, zanemarivali su i to je izravno dovelo do nekih smrtnih slučajeva", poručio je Kirkup. A istraga je pokrenuta nakon smrti novorođenčeta Harryja Richforda, koji je umro u studenom 2017., sedam dana nakon što je porođen hitnim carskim rezom. Istraga je pokazala da je dijete umrlo zbog propusta koji predstavljaju zanemarivanje, piše BBC.

I što je najgore, to nije samo slučaj u toj bolnici, Kirkup se osvrnuo da je proveo slično istraživanje s drugim rodilištima te da je da je duboko zabrinjavajuće što se iznova pojavljuju isti problemi.

Naime, u ožujku je izvješće utvrdilo da je više od 200 novorođenčadi moglo preživjeti da im je pružena bolja skrb u bolnicama Shrewsbury i Telford NHS Trust. 

Radi se o slučajevima mrtvorođenih beba, onih koje su umrle nedugo nakon rođenja ili su imale teško oštećenje mozga u razdoblju od 2000. do 2019. Istraga je pokazala da je devet od 12 majki koje su umrle u tom razdoblju moglo imati puno bolji tretman, a da su druge rađale prirodnim putem iako su trebale imati carski rez.

"Ne možemo se jednostavno ponašati kao da se svaki put radi o izoliranim slučajevima koji se više neće ponoviti. Moramo raditi stvari drugačije", dodao je. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potraga za počiniteljem Cure detalji užasa u susjedstvu: Mrtva beba pronađena na deponiju, poznat uzrok smrti djeteta

Pročitajte i ovo Ilustracija Mučni detalji sa suđenja Medicinska sestra ubila sedam beba: "Ubrizgivala im je inzulin, zrak, mlijeko..."

Kirkup, koji je prije sedam godina objavio slične nalaze nakon istrage smrti beba u drugoj skupini bolnica u sjeverozapadnoj Engleskoj, navodi da mnogi nisu naučili lekcije. "Tijekom desetogodišnjeg razdoblja odbor East Kenta je u najmanje osam prilika zadobio prijave o problemima. Mogli su to ispraviti, prvi slučaj je bio 2010., ali nisu. Odlučili su negirati problem", kazao je Kirkup.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene