Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Upozorenje iz Europola

'Teroristi imaju skladišta s eksplozivom u EU, nema dokaza o skrivanju među migrantima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijetnja terorističkih napada u Europskoj Uniji i dalje je na vrhu briga za nacionalnu sigurnost zemalja članica, posebno nakon što su samo tijekom prošle godine osujetili čak 211 ćelija diljem Europe, stoji u godišnjem izvješću sigurnosnih dužnosnika Europske unije.

Mogućnost da se ponovi napad sličan onom u Parizu u studenom prošle godine ili poput onog u u Bruxellesu u ožujku nacionalne vlade drži u velikoj neizvijesnosti, javlja EUobserver

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Istraga u tijeku Izbo biskupa zbog vjerskog ekstremizma, premijer hitno okuplja sigurnosne službe: "Mogu biti sretni što su živi..." Talijanska granica Balkanska ruta Italija donijela važnu odluku koja bi mogla utjecati i na Hrvatsku

Manuel Navarrete Paniagua, čelni čovjek Europskog protuterorističkog Centra u Europolu, izvijestio je, prema pisanju medija, zastupnike u EU parlamentu o tome kako su pojedine terorističke ćelije u Europskoj Uniji uskladištili eksploziv za kasniju upotrebu. 

 

'Imamo informacije od pojedinih članica kako terorističke skupine pokušavaju stvoriti velike zalihe eksploziva na teritoriju Europske unije koji bi se kasnije mogli iskoristiti za neki veći napad', rekao je Navarrete Paniagua. Kako piše EUObserver, Paniagua je o tome izvijestio Ministre vanjskih poslova Europske unije o izvješću Europola, nastalom na prikupljenim podacima od država članica, a koje bi uskoro trebalo biti u cijelosti objavljeno.

Naveo je brojke i zaključak prema kojem je 'džihadistički terorizam' i dalje najveća prijetnja sigurnosti u EU. Kako je rekao najnoviji napadi u EU ukazuju na puno bolju koordinaciju između terorista nego što se mislilo. Istaknuo je kako je njihova koordinirana upotreba eksploziva i vatrenog oružja novost i prijetnja koja se brzo razvija. Dodao je kako je na vlastima zadatak da utvrde profile terorističkih boraca. naveo je kako neki od njih imaju sitnu kriminalnu prošlost, a neki imaju i dijagnosticirane mentalne probleme.

Više od 4.000 tzv. stranih boraca su identificirani u EU i ušli su u bazu podataka Europola.

Objasnio je kako je brojnim uhićenjima, kojih je prošle godine bilo nešto više od 1.000, znatno pridonio dobar način praćenja novca kojim se financiraju terorističke aktivnosti u EU. Dodao je i kako postoje, istina nepotvrđeni, izvještaji, kako u zemljama zapadnog Balkana i nekih članica EU postoje kampovi za obuku džihadista.

'Otkrili smo kako nema dokaza da teroristi iskorištavaju migrantske rute kako bi se infiltrirali u EU. No ipak je bilo neki slučajeva', rekao je. Paniagua je istaknuo kako su migranti dvostruke žrtve, bježe od terorista, a onda se još ti isti pokušavaju infiltrirati u njihove redove. 'no nema naznaka da se to sustavno događa', naglasio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene