Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žestoke aktivnosti iz zraka i s kopna

Međunarodna koalicija napala IS sa svih strana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Džihadisti Islamske države pružali su u utorak otpor dvostrukoj kopnenoj i zračnoj ofenzivi na svoje položaje u Iraku i Siriji, kojima je pomagala međunarodna koalicija predvođena SAD-om.

Dan nakon pokretanja operacije na irački grad Faludžu, u utorak je meta postala pokrajina Raka gdje se nalazi islamistički glavni grad u Siriji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Misija Mosul HOĆE LI TO BITI OGROMAN UDARAC IS-u? Očekuje se početak dugo obećavane ofenzive Slika nije dostupna Uporište džihadista Najmanje 32 pripadnika IS-a ubijena u zračnim napadima u Raki

Ofenzive su najsnažnije od proglašenja kalifata u ljeto 2014. Predvode ih snage koje su uvježbali i kojima pomažu Amerikanci - iračke savezne snage i kurdsko-arabska koalicija Sirijskih demokratskih snaga u Siriji.

"Sirijske demokratske snage pokrenule su ofenzivu kako bi oslobodile sjever pokrajine Rake. Naš cilj nije oslobađanja grada Rake nego samo sjevera pokrajine", rekao je glasnogovornik snaga Talal Selo.

"Dobili smo zračnu potporu koalicije", dodao je.To je potvrdila i američka vojska.

Kurdski izvor rekao je da su kurdske snage dobile američko oružje i da američki vojnici sudjeluju u borbama na tlu.

Izvor iz grada Rake rekao je da borci Islamske države koristi stanovnike grada kao živi štit.

"Koriste civile kao štit. Vidite ih u istim zgradama. U jednoj civilnoj zgradi dva ili tri stana namijenjena su za Islamsku državu", rekao je Abdel Aziz al-Hamza, jedan od osnivača skupine "Raku se u tišini ubija".

Ofenziva za oslobađanje sjevera Rake od Islamske države počela jutros

Arapsko-kurdska koalicija objavila je u utorak da počinje operaciju za protjerivanje Islamske države sa sjevera pokrajine Rake, njezine baze u Siriji.

"Uz sudjelovanje svih postrojba Sirijskih demokratskih snaga (SDF) počinjemo operaciju za oslobađanje sjevera Rake", objavili su pripadnici SDF-a na Twitteru, prenoseći izjavu Rojde Felat, zapovjednice te arapsko-kurdske koalicije, dodajući da ofenzivu vode zajedno s antidžihadističkom koalicijom koju predvode Sjedinjene Države.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) javlja pak da je operacija počela "od jutra, snažnim udarima koalicije (...) sjeverno od grada Rake i na sam grad". "Ubijena su najmanje 22 džihadista", navodi ta nevladina organizacija.

Vijest dolazi tri dana nakon kratkog posjeta glavnog zapovjednika američkih snaga na Bliskom istoku (CENTCOM), generala Joea Votela Siriji, gdje se sastao sa zapovjednicima specijalnih američkih snaga na terenu i s lokalnim borcima kako bi "pripremili ofenzivu na Raku", rekli su američki vojni izvori.

SDF u svojoj poruci ističe da je cilj operacije "pružiti otpor napadima terorista (IS-a) na Chaddade (pokrajina Hassake, na sjeveroistoku), Tall Abyad (pokrajina Raka) i Kobane (pokrajina Alep, zapadnije)". Ne navodi se je li krajnji cilj operacije oslobađanje grada Rake, baze te ultraradikalne skupine.

Identificiran posljednji 'Beatle' Islamske države

Američki list Washington Post i portal Buzz Feed objavili su u utorak da je identificiran četvrti 'Beatle', britanski borac Islamske države koji je nadgledao mučenja i ubojstva zapadnih talaca.

Najpoznatiji među njima je Mohamed Emvazi, poznatiji kao Jihadi John, koji je ubijen u studenome 2015. u bombardiranju u Raki, na istoku Sirije.

Zapadni zatočenici prozvali su ih 'Beatles' zbog njihova britanskog naglaska.

Po Washington Postu, posljednji od četvorice navodno je El Šafi Elšeik, 27-godišnjak iz Londona, čija je obitelj pobjegla iz Sudana 1990-ih.

Još se nalazi u Siriji i u kontaktu je s rodbinom, ali ne i majkom, koja je užasnuta njegovim životom. "Ne, taj momak nije moj sin, to nije sin kojeg sam odgojila", kazala je Maha Elgizuli.

Preostala dvojica su Aleksanda Kotei, čija sudbina nije poznata, i Aine Davis, uhićen prošle godine u Turskoj, navodi list, dodajući da su svo četvoro odrasla u istoj četvrti na zapadu Londona, no ne zna se jesu li se poznavali prije nego su otišli u Siriju.

Po Buzz Feedu, četvoro džihadista pogubila su sedmoricu britanskih, američkih i japanskih taoca, odsjekavši im glave, te 18 pripadnika sirijske vojske. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene