Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izraelski predsjednik silovatelj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv Izraelskog predsjednika Moshe Katsava trebala bi biti podignuta optužnica za silovanje, javljaju izraelski mediji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Olmert pozvao Katsava da odstupi s dužnosti Slika nije dostupna Izraelski predsjednik sve bliže optužbi za silovanje

Prema izraelskom radiju, državni tužitelj Menahem Mazuz, koji je ujedno i pravni savjetnik vlade, trebao bi se u roku od dva do tri tjedna izjasniti o širini optužbi koje se izraelskom predsjedniku stavljaju na teret.

Pravni stručnjaci smatraju da bi Katsav trebao podnijeti ostavku kako bi na taj način izbjegao sramnu proceduru svrgavanja, dok su istovremeno izvori ministarstva pravosuđa, koji su željeli ostati anonimni, kazali da će protiv izraelskog predsjednika biti podignuta optužnica čak iako podnese ostavku na svoje funkcije.

Tijekom istrage policija je, prema policijskim izvorima, pronašla dovoljno dokaza i zatražila da predsjednik Izraela bude optužen zbog silovanja svoje biše tajnice i jedne djelatnice u vrijeme dok je obnašao dužnost ministra turizma. 

Prema preporuci policije, Katsav bi trebao biti osumnjičen i zbog seksualnog napastovanja pet žena, zbog nedoličnih činova i ometanja pravde. Policija ga sumnjiči i da je kupovao desetke vrijednih poklona novcem iz proračuna za predsjednikov ured. 

Za ta djela, prema izraelskom zakonu, predviđena je zatvorska kazna u trajanju od 3 do 16 godina.

Katsav je najavio da će poslijepodne sudjelovati na službenom otvaranju zimskog zasjedanja Knesseta, ali da neće kao što je uobičajeno, održati govor.

Brojni zastupnici izraelskog parlamenta objavili su da će ostati sjediti kada Katsav uđe u zgradu parlamenta, unatoč običaju da u znak poštovanja ustanu sa svojih zastupničkih mjesta. Neki zastupnici najavili su da će bojkotirati zasjedanje.

60-godišnji Katsav rođen je u Iranu. Oženjen je i ima petero djece i šestero unučadi. Predsjednik je od 2000. Ne može biti kazneno gonjen osim ako mu parlament ne skine imunitet.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene