Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Invazija na Gazu

TAKTIKE KOMANDOSA Izrael više nema posla s amaterima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelska ofenziva na Palestinu, odnosno Pojas Gaze traje već peti dan, ali napredak Izraelaca je upitan, a broj civilnih žrtava ogroman. CNN-ov reporter veteran Ben Wedeman postavio je stanje u gazi u novu perspektivu.

"Za razliku od 2008/09, ovaj upad izraelske vojske je fokusiran na područja s visokom koncentracijom civila, s prvotnim fokusom na četvrt Shaja'ia u Gaza Cityju. Te 08/09 fokus je bio na područja otkud su ispaljivane rakete i koja su se obično nalazila udaljena od visokonaseljenih područja", rekao je Wedeman za CNN.

Pročitajte i ovo Izraelci zahtijevaju oslobođenje talaca Rat u Gazi Hamas i Izrael na korak do dogovora za povratak talaca, objavljene ključne točke prijedloga Gaza Neizmjerna tuga "Svi su mrtvi! Tenk je pored mene, jako se bojim, dođite po mene", jedne su od posljednjih riječi šestogodišnje Hind u Gazi, kojoj se izgubio svaki trag

S druge strane, Izrael je isto tako mobilizirao puno veću vojnu silu nego u prethodnim upadima. Zasad nisu bili uspješni u svojoj misiji, a otkako je ofenziva počela, Hamas je koristio tunele u pokušajima zasjede i hvatanja izraelskih vojnika. Nastavili su i s raketiranjem Izraela, no broj lansiranih raketa se znatno smanjio.

Izraelski tenkovi granatirali bolnicu - Od 60 ranjenih polovica je bolničko osoblje

"Ono što možemo vidjeti jest da kako se sposobnost izraelske vojske mijenjala, tako se mijenjao i Hamas. Kad god bi Izrael išao s novom taktikom, Hamas i druge frakcije bi imale odgovor, poput korištenja raketa dužeg dometa", ističe Wedeman.

Ono što je značajno, kaže Wedeman, jest da se borci Hamasa danas čine bolje uvježbanima i s novim setom sposobnosti na koje Izrael nije računao. Jedan izraelski vojnik koji se vratio iz četvrti Shaja'ia, citiran je u izraelskim medijima riječima da se Hamas bori poput Hezbollaha, čija je gerilska taktika imala uspjeha protiv Izraelaca.

Početkom 2008. godine Hamas u Gazi se doimao poput 'amatera', no sad izgleda da su naučili lalo moraju biti skrovitiji, smatra Wedeman. Razvili su taktiku komandosa i u potpunosti koriste prednost domaćeg terena i poznavanja istog.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene