Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PANIKA U AUSTRALIJI

Izgubili radioaktivnu kapsulu, izuzetno je mala i potencijalno smrtonosna! Opasnost prijeti sljedećih 300 godina

Australske su vlasti tjedan dana u potrazi za kapsulom za koju se vjeruje da je ispala iz kamiona koji je prešao oko 1400 kilometara u Zapadnoj Australiji.

To je kao da tražite iglu u plastu sijena – srebrna kapsula veličine 8 x 6 mm, ne veća od novčića, za koju se vjeruje da je izgubljena negdje duž goleme pustinjske autoceste u najvećoj australskoj državi.

Rudarska tvrtka Rio Tinto objavila je ispriku u ponedjeljak rekavši da podržava napore državne vlade da pronađe kapsulu koja sadrži cezij-137, visoko radioaktivnu tvar koja se koristi u rudarskoj opremi.

Rio Tinto rekao je da je provjerio sve ceste koje ulaze i izlaze iz rudnika Gudai-Darri u udaljenoj sjevernoj Zapadnoj Australiji, gdje se kapsula nalazila prije nego što ga je izvođač radova uzeo za putovanje na jug do glavnoga grada države Pertha.

Vlasti vjeruju da je kapsula, koja emitira i gama-zrake i beta-zrake, pala sa stražnjeg dijela kamiona koji je vozio duž 1400 kilometara dijela Velike sjeverne autoceste.

Budući da je kapsula malena, a udaljenost velika, vlasti upozoravaju da je mala mogućnost njezina pronalaska. 

Postoji i bojazan da je možda već odnesena dalje od zone potrage te da stvara radioaktivni zdravstveni rizik za svakoga tko naiđe na njega potencijalno sljedećih 300 godina, piše CNN.

Državne vlasti podigle su uzbunu u petak upozoravajući stanovnike na prisutnost radioaktivnog izlijevanja u južnom dijelu države, uključujući sjeveroistočna predgrađa Pertha, glavnoga grada države, u kojem žive oko dva milijuna ljudi. Prema vlastima, kapsula je stavljena u paket 10. siječnja, a izvođač radova 12. siječnja pokupio ju je iz Rio Tintova rudnika Gudai-Darri.

Vozilo je provelo četiri dana na putu i stiglo je u Perth 16. siječnja, ali je istovareno za pregled tek 25. siječnja – i tada je otkriveno da je nestalo.

"Nakon otvaranja paketa otkriveno je da je mjerač razbijen i nedostaje mu jedan od četiri pričvrsna vijka, a također nedostaju i sam izvor i svi vijci na mjeraču", priopćio je Odjel za vatrogasne i hitne službe (DFES).

Pročitajte i ovo Požar u Oroslavju Dramatično u Zagorju Gradonačelnik nakon požara: "Utvrđena je povećana razina radijacije". Oglasio se i MUP

Vjeruju da su jake vibracije uzrokovane neravnim cestama oštetile paket pomaknuvši montažni vijak koji ga je držao na mjestu.

Stručnjaci su upozorili da cezij-137 može stvoriti ozbiljne zdravstvene probleme za ljude koji dođu u kontakt s njim: opekline kože, bolest zračenja i potencijalno smrtonosne rizike od raka, posebno za one koji su nesvjesno izloženi dulje vrijeme.

Radiation Services WA, tvrtka koja pruža savjete o zaštiti od zračenja, kaže da bi jednosatno stajanje unutar jednog metra od kapsule dalo oko 1,6 milisiverta (mSv), koliko je 17 standardnih rendgenskih snimaka prsnoga koša.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna totalna logistička blamaža U Černobilu potpuna katastrofa: Ozračeni ruski vojnici hitno se prevoze u Bjelorusiju na liječenje

Podizanje kapsule uzrokovalo bi "ozbiljno oštećenje" vaših prstiju i okolnog tkiva, stoji u priopćenju tvrtke.

Ivan Kempson, izvanredni profesor biofizike sa Sveučilišta Južne Australije, rekao je da bi najgori mogući scenarij bio da znatiželjno dijete uzme kapsulu i stavi je u svoj džep.

"Iako je mala vjerojatnost da se takvo nešto dogodi, moglo bi se dogoditi i događalo se i prije", rekao je Kempson. 

Incident je bio šok za stručnjake jer je rukovanje radioaktivnim materijalima poput cezija-137 regulirano strogim protokolima transporta, skladištenja i odlaganja.

Rio Tinto rekao je da redovito prevozi i skladišti opasnu robu kao dio svojega poslovanja i angažira stručne izvođače za rukovanje radioaktivnim materijalima. Sićušna kapsula bila je dio mjerača gustoće koji se koristio u rudniku Gudai-Darri za mjerenje gustoće željezne rude u krugu drobljenja, navodi se u priopćenju.

Služba za zračenje WA kaže da se radioaktivne tvari svakodnevno transportiraju diljem Zapadne Australije bez ikakvih problema. 

Pradip Deb, predavač i dužnosnik za radijacijsku sigurnost na Sveučilištu RMIT u Melbourneu, rekao je da je gubitak kapsule "vrlo neobičan" jer australska sigurnosna pravila zahtijevaju da se transportiraju u visokozaštitnim kutijama.

"Timovi su na terenu od jučer i pretražit će sve ulice velegrada na kojima znamo da je uređaj bio, kao i cijeli put od Pertha do rudnika sjeverno od Newmana. Na pola smo puta do sjevera. Putovat ćemo u sjevernom smjeru, a onda u južnom. Trebali bismo biti gotovi s cijelom potragom do ovog petka", rekao je Darryl Ray iz Ureda za požare i izvanredne situacije.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene