MUP je istaknuo da nema opasnosti od radijacije za građane nakon izbijanja požara zgrade u Oroslavju, koja je bivša tvornica "Ortoteks".

Galerija Požar u Oroslavju Požar zgrade u Oroslavju - 4 Požar zgrade u Oroslavju - 3 +2 Požar zgrade u Oroslavju - 2

Viktor Šimunić, gradonačelnik Oroslavja, oglasio se na Facebooku nakon požara bivše tvornice "Ortoteks". Istaknuo je kako je nakon inspekcije utvrđena povećana razina radijacije.

No, MUP je te istaknuo da je "odmah po dojavi, na lokaciju upućen djelatnik Inspekcije za radiološku i nuklearnu sigurnost Ravnateljstva civilne zaštite kako bi izvršio mjerenje brzine zračenja.
 
Mjerenjima na lokaciji utvrđene su povišene brzine zračenja unutar objekta te su vatrogascima dane upute za siguran pristup za gašenje požara. Inspektor je utvrdio kako ne postoji opasnost za stanovništvo od ionizirajućeg zračenja. Daljnje mjere poduzimat će se kad požar bude u potpunosti ugašen".

Gradonačelnikovu objavu prenosimo u cijelosti.

Požar zgrade u Oroslavju Požar u Oroslavju (Foto: Facebook/Viktor Šimunić)

"Prilikom požara na zgradi bivše tvornice 'Oroteks' propao je ionizirajući gromobran koji se nalazio na krovištu tvornice. Nakon višesatnog moljenja i uvjeravanja s moje strane da bi to bilo potrebno, na teren su izašle dežurne službe, između ostalih i Sektor za radiološku i nuklearnu sigurnost pri čemu je privremeno bilo zaustavljeno gašenje požara.

Nakon njihove inspekcije utvrđena je povećana razina radijacije na drugom i trećem katu zgrade 'Oroteksa' te je sa zapadnog stepeništa ograđen i zabranjen pristup.

Prema riječima inspekcije, kućanstva i građani su sigurni. Objašnjeno mi je da radijacija zbog debljine zidova ne 'probija' van zgrade. Prema navodima civilne zaštite da bi rizik od ozračivanja bio povećan osoba bi trebala biti jako dugo izložena radijaciji, točnije, trebala bi dulje vrijeme boraviti na 3. ili 4. katu zgrade Oroteksa.

Požar zgrade u Oroslavju Požar zgrade u Oroslavju - 1 (Foto: Jurica Galoic/Pixsell)

Primarni je zadatak da se sanira požar do kraja kako bi se omogućio pristup ovlaštenim osobama da lociraju i uklone gromobran. Nakon toga slijedi očevid i istraga.

Slika nije dostupna VIDEO Užas u blizini Moskve: Požar progutao cijeli trgovački centar, jedna osoba poginula

Dogovoreno je da civilna zaštita konstantno motri situaciju te razinu radijacije. Vatrogasci koji su bili izloženi, ako počnu osjećati bilo kakvu nuspojavu radijacije (mučnine, povraćanje) neka se odmah jave svom doktoru.

Ilustracija Blagdani mogu biti i opasni: Zbog adventskog vijenca izbio požar, nastala velika šteta

Apeliram i molim sve službe koje su ovlaštene da omoguće svim vatrogascima koji su potencijalno bili izloženi radijaciji adekvatne stručne preglede. Sve zajedno vas molim da se ne stvara nikakva panika te da vjerujete provjerenim informacijama a u slučaju bilo kakvih pitanja stojim, kao i uvijek, na raspolaganju", zaključio je gradonačelnik Oroslavja u svojoj objavi.

U Oroslavju je na krovištu poslovnog objekta u četvrtak navečer planuo požar. Požar je u petak ujutro lokaliziran, a na terenu je bilo 21 vatrogasno vozilo s oko 80 vatrogasaca.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju