Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uhićenje Ratka Mladića okarakterizirao je kao vrlo značajnim za sve žrtve zločinačkih pohoda generala Mladića, kao i za 'budućnost Bosne i Hercegovine i regije'.


'Pravda je očigledno spora, u ovom slučaju i prespora ali je neizbježna. Uhićenje Ratka Mladića jedna je od pretpostavki za zadovoljenje pravde i budi nadu za konačno utvrđivanje svih činjenica i istine o onome što se događalo tijekom rata, ali onome što se događalo i nakon rata dakle u periodu nehapšenja Ratka Mladića. Ovo uhićenje će dati dodatni poticaj procesima regionalnog pomirenja pri čemu je vrlo važno istaknuti da je uhićenje izvršeno od strane službenih institucija Srbije i uz pomoć nadležnih institucija Bosne i Hercegovine. Pozdravljam odlučnost međunarodne zajednice koja je stajala nepokolebljivo pri stavu da se uhiti general Mladić. Na taj način je pomogla odlučnost u Srbiji. Ta odlučnost koju je republika Srbija pokazala ovim hapšenjem daje nam za pravo da se nadamo jednom novom poglavlju u suradnji između dviju država i biti će sigurno od pomoći dijelu srpske javnosti i dijelu bosansko-hercegovačke javnosti u suočavanju sa istinom o bližoj prošlosti', kazao je.

Vezani članci Predsjednik Vijeća Europske unije Charles Michel Iz EU-a u BiH stiže važan dužnosnik, ali ne onaj kojega je spominjao Milanović: Je li izborna reforma gotova priča? Bakir Izetbegović (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Bakir Izetbegović: "Ima nekih pomaka, moguće je odgoditi izbore..."

>> 'Mnoge majke Srebrenice umrle su čekajući ovo uhićenje'

'I o samom generalu Mladiću, čovjek koji je bio spreman hladnokrvno narediti ubijanje tisuća ljudi, tisuća dječaka i nije pokazao nimalo osobne hrabrosti da se suoči sa optužbama. Krio se kukavički i dopustio da bude uhapšen na ovakav način - dakle to je poruka svima onima koji su u njemu vidjeli osobnog i nacionalnog heroja. Imaju, evo, šansu da stvore pravu sliku o njemu', poručio je Izetbegović.

Dakle imali smo lošu prošlost i treba da imamo bolju budućnost. Idemo zajedno u integracijske procese, euroatlantske ili barem euro integracije.

'Dakle imali smo lošu prošlost i treba da imamo bolju budućnost. Idemo zajedno u integracijske procese, euroatlantske ili barem euro integracije. Neophodno je pomirenje svih dobronamjernih ljudi, zna se gdje je zločincima mjesto. Ovdje živimo svi skupa i očekujem zajedničku budućnost Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. ponovno ćemo, ako Bog da, živjeti u jednoj državi, dobro uređenoj i civiliziranoj Europskoj Uniji', dodao je.

Na upit kako su BiH vlasti surađivale pri uhićenju kazao je kako su BiH službe godinama radile na tome i bile su od velike pomoći srpskim službama da dođu do njih.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju