Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije iz Srebrenice

'Mnoge majke Srebrenice umrle su čekajući ovo uhićenje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uhićenje ratnog zločinca Ratka Mladića s nestrpljenjem su dočekale majke iz Srebrenice.

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja Srebreničke majke, za Dnevno Avaz je izjavila da je uzbuđena i sretna jer je na ovo dugo čekala. 'Šteta je samo što to nije bilo prije, mnoge od majki umrle su čekajući na ovo uhićenje. To samo pokazuje da su i BiH i Srbija još uvijek pune Mladića. Ta politika još uvijek živi, to je najžalosnije, a najbolje je vidljiva u tome da još uvijek postoji tvorevina krvi i genocida Republika Srpska', rekla je Hatidža Mehmedović.

Pročitajte i ovo ANKETA Za koga ćete glasati na izborima nema čekanja Burne reakcije na Milanovićevu šok-objavu: Je li ovo razlog da su izbori u sredini tjedna? "Teško će HDZ dovlačiti..." Marijan Pavliček suverenisti i mostovci protiv Glasanje o Turudiću podijelilo saborsku desnicu: "Ovo sve više sliči na autokratske režime Afrike ili Azije"

Stjepan Kljujić, bivši član Predsjedništva RBiH, kaže kako je ovim potezom očito da Srbija odlučno želi ući u Europsku uniju. 'Uhićenje Mladića dolazi u vrijeme kada Vijeće sigurnosti UN treba razmatrati Izvještaj glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza koji bi očito bio rlo negativan. Srbija je zbog toga odlučila uhititi Mladića. To govori da ova vlast u Srbiji želi zadržati svoju poziciju, a misle da će to lakše učiniti uz podršku institucija EU, koju sada očekuju', rekao je Stjepan Kljujić. 'BiH neće spremna dočekati ovo uhićenje. Nama trebaju institucije koje će prikupiti dokumente i svjedoke da se dokaže sve što mu se stavlja na teret, a tih snaga sada nema u Sarajevu', dodao je.

>> VIDEO: Tko je zapravo Ratko Mladić?

>> Tadić potvrdio: Uhićen je Ratko Mladić, skrivao se u Srbiji

Hasan Nuhanović, bivši prevodioc u Potočarima, kaže kako se uhićenje tek dogodilo pa je još prerano za ocjene. 'Treba istaknuti kako je ovo prije svega spektakl za medije. Treba postaviti pitanje mijenja li ovo utječe na nekoga kao pojedinca? Ovo je bitnije za čovječanstvo i povijest nego za pojedinca', zaključio je Hasan Nuhanović.

'Kada su mediji objavili da je Ratko Mladić uhićen u prvom trenutku nisam vjerovala. Tek kada je Boris Tadić objavio kako je istinita informacija o Mladićevom hapšenju odahnula sam', rekla je za Dnevni Avaz Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja majke Srebrenice.

'Uhićenje Mladića za nas mnogo znači. Napokon se isplatila naša borba duga 16 godina. Što se tiče volje Srbije da uhiti Mladića tu sam samo sumnjičava. Najoštriji Izvještaj Sergea Brammertza Vijeću sigurnosti o suradnji Srbije s haškim Tribunalom vjerojatno je ubrzalo ovaj potez uhićenja', zaključila je Hajra Ćatić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene