Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve u rukama Ivice Dačića

Tadić i Nikolić izjednačeni. Nikolić kreće u sastavljanje Vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građani Srbije glasovali su na izborima za predsjednika Srbije, kao i na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima.

Prema neslužbenim rezultatima za predsjedničke izbore u Srbiji i nakon 25,98 posto obrađenih listića Boris Tadić dobiva 24,81 posto , a Tomislav Nikolić 24,71 posto glasova. Sigurno je da Tadić i Nikolić idu u drugi krug.

Pročitajte i ovo Vlada Srbije, ilustracija Ozbiljno upozorenje Zbog novih srbijanskih čelnika oglasio se alarm za uzbunu: "To je proruska vlada, postoji rizik od sukoba na Balkanu" Slika nije dostupna Vukovar, Srebrenica, Kosovo Srbija dobila novu vlast, Nikolić šokirao izjavama

Najveće iznenađenje je dosadašnji ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić koji osvaja 15,76 posto glasova. Tako da će u drugom krugu njegovi birači odlučiti pobjednika izbora.

Prema prvim preliminarnim procjenama Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), najviše mandata u novom sazivu srbijanskog parlamenta koji broji 250 zastupnika osvojila je na izborima koalicija oko Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolića - 72 mandata, a slijedi koalicija oko Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića sa 67 mandata.

S 48 mandata treća je koalicija koju predvodi Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića, dok je četvrta Demokratska stranka Srbije (DSS) Vojislava Koštunice s 20 mandata, objavljeno je na tiskovnoj konferenciji CeSID-a u pres-klubu Tanjuga u noći s nedjelje na ponedjeljak.

Koalicija ''Preokret'' koju predvodi Liberalno demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića može, po istim procjenama, računati na 19 mandata, a Ujedinjeni regioni Srbije (URS) Mlađana Dinkića na 17 mandata.

Savez vojvođanskih Mađara je, po riječima programskog ravnatelja CeSID-a Marka Blagojevića, osvojio šest mandata, a jedan mandat osvojila je lista ''Nijedan od ponuđenih odgovora''.

Sa osvojenih 4,6 posto glasova, kako je rekao Blagojević, u parlament neće ući Srpska radikalna stranka (SRS) Vojislava Šešelja, s obzirom da je minimum za ulazak pet posto glasova.

Tadić: Moja i Nikolićeva politika nisu komplementarne

Predsjednik srbijanske Demokratske stranke (DS) i predsjednički kandidat koalicije okupljene oko te stranke Boris Tadić izrazio je u nedjelju kasno navečer uvjerenost da će pobijediti u drugom krugu predsjedničkih izbora, gdje će, po preliminarnim rezultatima, građani birati između njega i predsjednika oporbene Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolića.

Tadić je, u večerašnjem obraćanju novinarima, kazao kako će razgovore o formiranju nove vlade započeti nakon drugog kruga predsjedničkih izbora 20. svibnja.

Najavljujući kako već od ponedjeljka ujutro kreće u kampanju, Tadić je ocijenio kako je drugi krug predsjedničkih izbora odlučujući za put kojim će Srbija ići u sljedećih pet godina te je ustvrdio kako u razgovorima o novoj vladi neće pristati ni na kakve ucjene ili uvjete.

"Moja i Nikolićeva politika su bitno različite, vrijednosno i karakterno su različite i ne mogu biti komplementarne. Uvjeren sam da je to važno građanima i da ću dobiti u drugom krugu'', kazao je Tadić te izrazi uvjerenost u pobjedu u drugom krugu.

Nikolić: Želim da počnemo razgovore o formiranju nove vlade Srbije

Predsjednik SNS-a Tomislav Nikolić je u obraćanju novinarima ustvrdio kako je ta stranka za tri i pol godine postojanja osvojila najveći broj glasova na parlamentarnim izborima te ocijenio kako bi se to moglo preslikati i na predsjedničke izbore ''iako se svi utrkuju kazati da će biti drugačije''.

''Želim da od sutra počnemo razgovore o formiranju nove vlade Srbije i da ta vlada pokaže kako se je sve moglo uraditi ranije, kako smo izgubili mnoge godine i kako smo svjesni toga da te godine više nemamo za trošenje'', poručio je Nikolić.

Dačić: Vrlo se dobro zna tko će biti novi premijer

Predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić, čija je stranka, po procjenama, sa svojom koalicijom treća po broju osvojenih glasova na parlamentarnim izborima, kazao je u prvim reakcijama kako se ''možda ne zna tko će biti novi predsjednik, ali se vrlo dobro zna tko će biti novi premijer''. Zahvalivši srbijanskim biračima na potpori Dačić je ocijenio da je njegova stranka najveći pobjednik ovih izbora. Dačić je najavio da će prvo razgovarati sa Demokratskom strankom s kojom je SPS bio partner i u sadašnjoj vlasti, no da neće bježati ni od razgovora sa Nikolićevim SNS-om.

U Srbiji su u 20 sati zatvorena biračka mjesta na kojima se tijekom dana odvijalo glasovanje na predsjedničkim, parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u toj zemlji, a kako je priopćio Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), do 19 sati glasovalo je 53,6 posto birača.

>> Tadić za Dnevnik Nove TV: Tužba za genocid je bez osnove i s jedne i s druge strane

Na izborima je moglo glasovati 6.770.013 birača, na ukupno 8.549 biračkih mjesta u Srbiji, a glasovanje je građanima Srbije omogućeno i na 38 biračkih mjesta u 22 strane države.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene