Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izbjeglicama u Čadu prijeti velika katastrofa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako sve veća kriza u Darfuru privlači pozornost javnosti, nasilje u susjednom Čadu koje je u porastu zbog sukoba oko granica, međunarodna zajednica ignorira, javlja AP.

Čad je zemlja u koju svakim danom pristiže sve više izbjeglica iz Darfura, a koji su i u Čadu pogođeni nasiljem.

Pročitajte i ovo Vojska Ministarstvo potvrdilo uhićenje Pripadnik MORH-a prevozio migranta: Prijeti mu visoka kazna UNICEF Hrvatska pomaže djeci Sudana koja pate u najvećoj zaboravljenoj krizi. Kaos u Sudanu UNICEF Hrvatska pomože djeci koja pate u zaboravljenoj krizi: "Ne dopustimo da ostanu zaboravljena"

Najveći broj izbjeglica živi u pustinji u istočnom Čadu u skučenim kampovima, a temperature znaju dosegnuti 45 stupnjeva Celzijevih. Neki od njih u kampovima žive od 2004. kada su pobjegli pred eskalacijom nasilja u Darfuru.

Osim izbjeglica iz Darfura, drastično se povećava i broj izbjeglica iz samog Čada. U samo godinu dana on se povećao za četiri puta, te ih danas ima 140.000. 

Posljedice borbi koje se vode u Čadu su etnička čišćenja, spaljena sela, raseljene obitelji, a situacija u Čadu sve više nalikuje onoj u Darfuru.

Vlada već neko vrijeme upozorava na činjenicu da pobunjenici iz Darfura potiču nestabilnost u Čadu i pokušavaju destabilizirati vlasti. Vojska Čada trenutačno se grupira na granici sa Sudanom kako bi spriječila ulazak pobunjenika, dok se pobunjenici pregrupiraju u nastojanju da potisnu vojsku s granice.

Humanitarni radnici upozoravaju na pogoršanje već ionako teške situacije izbjeglica koji borave u kampovima duž granice. Nedostaje im vode, nemaju potrebne sanitarne čvorove, pate od pothranjenosti, a bolesti se šire velikom brzinom.

'Najveće prijetnje za izbjeglice su bolesti uzrokovane slabom prehranom i nehigijenom', rekla je Pauline Balaman, humanitarka koja radi u jednom izbjegličkom kampu u Čadu.

Sukobi koji će, čini se, biti sve veći ponajviše će ugroziti izbjeglice. 

'Mogli bismo biti  na rubu velike katastrofe ako svijet ne učini nešto vrlo brzo', zaključila je Pauline Balaman.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene