Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Subverzivna diplomacija

Ivana Petrović za DNEVNIK.hr o ideji sastanka Trumpa i Putina u Sloveniji: To je čisti politički marketing

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon intervjua slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca i izjave da bi se sastanak između Donalda Trumpa i Vladimira Putina mogao održati u Sloveniji, stručnu analizu Erjavčeog novog diplomatskog poteza komentira urednica vanjskopolitičke rubrike Dnevnika Nove TV, Ivana Petrović.

Izjava ministra Erjavca prema kojoj je Slovenija nakon Busha i Putina spremna organizirati i susret Trump-Putin je čisti politički marketing. I to ponajprije stoga što gospodin Erjavec ne zna o čemu su Trump i Putin razgovarali, mimo onoga što je službeno priopćeno.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Slika nije dostupna Već organizirali sastanak Busha i Putina SLOVENIJA SE NUDI TRUMPU I PUTINU Erjavec: Ne vidim razlog da se ne sastanu ovdje

Iz interpretacije tema razgovora dvojice Predsjednika da se zaključiti da Trump još nije otklonio američke rezerve prema Rusiji te da su najviše razgovarali o Siriji. O Ukrajini, zanimljivo, vrlo načelno. Rusija u Trumpovoj administraciji nije označena kao "neprijatelj" ali ni kao "prijatelj", tako da je pitanje kad će do susreta dvojice predsjednika uopće i doći.

Tome valja dodati da Trump zna koristiti postojeću situaciju kako bi suparnika motivirao na ustupke. Nedavno je Putinu poručio "smanjite nuklearno naoružanje i ukinut ćemo vam sankcije".

Erjavčev stav je samo dio slovenske subverzivne politike koju naši susjedi znaju dobro i mudro provoditi i u tome su vrlo konzistentni.

Činjenicu da je Prva dama Melania, Slovenka, dobro su iskoristili stupivši u kontakt s njezinim ocem, kojeg Trump jako uvažava. Što je posve legitimno. Učinili su to prije inauguracije i poslali budućem predsjedniku SAD-a svoje pravne stručnjake da ga izbrifiraju o vaznosti Piranskog zaljeva za Sloveniju.

Trump međutim ima kabinet i suradnike koji će ga upoznati s činjenicom da je Slovenija pokušala blokirati SAD-u strateški važnu Hrvatsku za ulazak u NATO i da je pregovore s EU Hrvatskoj držala u blokadi godinu dana. Također ce ga informirati da je arbitražni sporazum, kao alat za deblokadu, ideja američke diplomacije te da su američke tajne službe razotkrile političku korupciju arbitara u arbitražnom vijeću od strane slovenskog tima. Zbog čega je postupak kontaminiran, a Hrvatska na posljetnku i izašla iz arbitraže.

Gospođa Melania je činjenicom da je postala Prva dama odradila po prirodi stvari veliku promidžbu za Sloveniju. Ali smatrati je faktorom važnih odluka koje će Predsjednik (Trump) i administracija donositi je i više nego pretjerano. Osim toga Brdo kod Kranja je prije više od desetljeća odabrano kao neutralan teritorij koji odgovara i američkom i ruskom predsjedniku.

Do danas se promjenila i politička i sigurnosna situacija pa ne bi čudilo da se taj susret, kad i ako se dogodi, organizira negdje drugdje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene