Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u BiH

Ivana Petrović iz Sarajeva: "Radi se o kompliciranoj situaciji"

Ivana Petrović prati izbore u BiH (Foto: Dnevnik.hr)
Ivana Petrović prati izbore u BiH (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Izbori u BiH (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Izbori u BiH (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Izbori u BiH (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Izbori u BiH (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Petrović prati izbore u BiH (Foto: Dnevnik.hr) Ivana Petrović prati izbore u BiH (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Izbori u BiH (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Izbori u BiH (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Izbori u BiH (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/5 >>
Građani Bosne i Hercegovine glasovali su na općim izborima. Birališta su zatvorena u 19 sati.

Središnje izborno povjerenstvo kasnije večeras planira objaviti prve preliminarne rezultate za Predsjedništvo BiH. Prema izvještajima, na biralištima diljem BiH zablježeno je nekoliko stotina nepravilnosti.

Pročitajte i ovo Potres Osjetio se i u Italiji Snažan potres s epicentrom kod Slunja zatresao Hrvatsku i BiH: "Jako je grunulo i dobro zatreslo" Kristi Noem Nevjerojatna Moćna političarka objavila mračne tajne: Ustrijelila psa jer joj je pokvario lov pa kozu koja je bila zla i odvratna

Predizborne ankete predviđale su da će Hrvate u Predsjedništvu BiH predstavljati Dragan Čović ili Željko Komšić.

"Mislim da ćemo već nakon ponoći imati jasnu novu poruku svih žitelja Bosne i Hercegovine da žele jedan brzi napredak k Europskoj uniji, da žele Bosnu i Hercegovinu koja će se vrlo brzo transformirati u jedno moderno i uređeno društvo", kazao je Dragan Čović, kandidat za člana predsjedništva BiH.

"Ono što sam ja uspio da vidim u toj kampanji je da postoji energija kod naših ljudi u Bosni i Hercegovini da stvari mijenjaju na ovaj način. Dakle izlaskom na izbore i svojim glasom", rekao je Željko Komšić, kandidat za člana predsjedništva BiH.

Prema popisu iz 2013. u Bosni i Hercegovini živi više od 544 tisuće Hrvata. U usporedbi s 1991. godinom, to je oko dvjesto tisuća manje.

Za Dnevnik Nove TV iz Sarajeva se javila Ivana Petrović.

"Prvi preliminarni rezultati trebali bi biti objavljeni večeras u ponoć na konferenciji za novinare Središnjeg izbornog povjerenstva. Tada ćemo otprilike znati kako je tko prošao na ovim izborima u kako će i tko će, zapravo, zastupati Hrvate u tročlanom predsjedništvu - hoće li to biti Željko Komšić ili će to biti Dragan Ćović.

Nakon toga slijede mjeseci konstituiranja vlasti u Bosni i Hercegovini, prilično kompleksno i komplicirano vrijeme za građane Republike Hrvatske. U svakom slučaju, puno je tu otvorenih pitanja."

Nema kvote za Dom naroda

"Osim ovoga o tome tko će zastupati Hrvate, otvoreno je i pitanje - kako će se konstituirati Dom naroda? Kvote još uvijek nisu određene, ne zna se koliko će biti hrvatskih predstavnika u Domu naroda niti kako će se to tumačiti, s obzirom na cjelokupni izborni rezultat.

Sjećam se, prije tri i dva izborna ciklusa, visoki je predstavnik dao takozvanoj Platformi koja je bila na vlasti da ona odredi broj hrvatskih zastupnika u Domu naroda uz arbitražnu odluku. Trećina zastupnika iz Zastupničkog doma bila je ekvivalentna petorici zastupnika Hrvata u Domu naroda od mogućih 17. U prošlom mandatu je to bilo 15 od mogućih 17, dakle, svega dvojica nisu bila birana glasovima Hrvata.

Radi se o kompliciranoj situaciji, ne bih rekla dramatičnoj, kao što određeni mediji u BiH pišu, da ukoliko Željko Komšić bude predstavljao Hrvate u tročlanom predsjedništvu, da je to početak kraja opstanka Hrvata u BiH. Svakako će im to otežati položaj i teško da će biti u sljedećem mandatu promijenjen i Ustav i Izborni zakon, odnosno implementirana odluka Ustavnog suda BiH po prizivu Bože Ljubića.

I ne samo ta ustavna odluka nego i druge ustavne odluke, primjerice i odluka suda u Strasbourgu u predmetu 'Sejdić Finci' jer vladavina prava ne može biti selektivna, ne može za jedne vrijediti, a za druge ne. A to je ključ onoga što Hrvati traže - da biraju i da budu birani po svom nacionalnom ključu, na što imaju pravo kao konstitutivan narod. To je i temeljna pretpostavka i za buduću pluralizaciju hrvatske političke scene ovdje u BiH kako HDZ ne bi stalno bio nekakvo 'sveto pismo'.

S druge strane je drugi moment kojeg ovi izbori nose i za koji ćemo vidjeti kako će se razjasniti jest strateški moment. Ovdje u BiH se ništa ne može riješiti bez SAD-a. Slušala sam danas ambasadoricu u odlasku, slušala sam puno godina prije toga njezinog prethodnika i doista nije jasno zbog čega SAD drže takav status quo u BiH.

Je li to možda nekakav ključ njihov ili njihov strateški interes da BiH koriste kao monetu za slučaj da u Kosovu i Makedoniji nešto ne pođe kako treba, po njihovom planu. Nameću se mnoga pitanja, jednako tako i EU koja nudi neka salomonska rješenja, a zaboravila je da je preko desetljeća ovaj politički prostor sustavno zapuštala." 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene