Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U petak je Trump u Pentagonu razgovarao s vojnim šefovima o načinima ubrzanja borbe protiv ISIS-a, rekao je vojni dužnosnik.


Američki predsjednik Donald Trump trebao bi u subotu potpisati uredbu kojom bi dao 30 dana vojnome vrhu da izrade plan protiv džihadističke skupine, takozvane Islamske države, rekao je visoki dužnosnik administracije.

Vezani članci Slika nije dostupna EU poziva Rusiju: Prestanite napadati sirijske pobunjenike; Saudijska Arabija poručuje: Mi ćemo ih nastaviti naoružavati Slika nije dostupna Gotovo 30.000 stranih džihadista ušlo u Siriju i Irak od 2011.

Time bi predsjednik ispunio jedno od svojih obećanja iz kampanje. Trump je mjesecima kritizirao sporost napredovanja u borbi protiv džihadističke skupine. Moskva je navela u subotu nakon telefonskog razgovora predsjednika Trumpa i Putina da oni žele stvarnu koordinaciju protiv IS u Siriji.

U tu opciju američki vojnici sumnjaju jer drže da su Rusi u Siriji kako bi podržali režim predsjednika Bašara al-Asada. U petak je Trump u Pentagonu razgovarao s vojnim šefovima o načinima ubrzanja borbe protiv ISIS-a, rekao je vojni dužnosnik.

Trump bi mogao promijeniti strategiju svoga prethodnika Baracka Obame koji je pod svaku cijenu želio izbjeći uključivanje američkih kopnenih postrojbi u borbe. Za sada su Amerikanci rasporedili nešto manje od 5000 vojnika u Iraku te oko 500 vojnika specijalnih snaga u Siriji. (Hina)