Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izložba karikatura na račun holokausta otvorena ovaj tjedan u Iranu odražava iransku reakciju na lanjski gnjev muslimana zbog karikatura proroka Muhameda u danskim novinama.


Izložene su 204 karikature iz Irana i inozemstva, a na sadržaj je snažno utjecao iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad koji je lani izazvao snažne osude jer je holokausta nazvao "mitom" i rekao da bi Izrael trebalo uništiti.

Vezani članci Koronavirus u Iranu Unatrag tjedan dana imaju 20.000 zaraženih dnevno, predsjednik okrivio britanski soj: "Nažalost, od danas imamo četvrti val pandemije..." Festival vatre u Iranu - 1 U proslavi festivala vatre poginulo troje ljudi, više od tisuću ih je ozlijeđeno. Policija uhitila 25 osoba

Jedna karikatura indonezijskoga autora Tonyja Thomdeana prikazuje Kip slobode s knjigom o holokaustu u lijevoj ruci i desnicom uzdignutom u nacistički pozdrav.

Masoud Shojai, direktor Kuće karikatura koja je ugostila izložbu, kaže da je žiri pregledao 1.200 karikatura pristiglih na natječaj što ga je u veljači raspisao iranski list Hamshahri.

Natječaj je otvoren nakon što su prvo u danskim, a potom i u novinama diljem svijeta objavljene sporne karikature muslimanskoga proroka Muhameda. Mnogi muslimani smatrali su te karikature vrijeđanjem tradicije koja brani prikazivanje proroka.

Izložba koju je prvi dan pogledalo pedesetak posjetilaca, bit će otvorena do 13. rujna, a pobjednička će karikatura biti nagrađena s 12 tisuća dolara.