Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad rekao je u utorak da Iran neće popustiti zapadnome pritisku i odreći se vlastite nuklearne tehnologije.


Izjavio je to samo koji dan uoči 22. kolovoza, krajnjega roka koji je Iran sebi odredio za reakciju na zahtjev šest svjetskih sila da se Teheran odrekne obogaćivanja urana u zamjenu za neke gospodarske i druge poticaje. 

Vezani članci Koronavirus u Iranu Unatrag tjedan dana imaju 20.000 zaraženih dnevno, predsjednik okrivio britanski soj: "Nažalost, od danas imamo četvrti val pandemije..." Slika nije dostupna Iran: Pregovori o nuklearnom programu su 'zadnja prilika Zapada'

Iran zasad ničim nije pokazao da to prihvaća.

- Danas u potpunosti ovladavamo proizvodnjom nuklearnoga goriva za naše miroljubive atomske aktivnosti. To je domaća tehnologija. Nitko nam je ne može oteti, rekao je Ahmadinedžad u govoru što ga je prenosila televizija.

Sjedinjene Države, Kina, Rusija, Britanija, Francuska i Njemačka u lipnju su predložile Iranu da će mu dati trgovinske i tehnološke poticaje pristane li obustaviti svako obogaćivanje urana.

Iran je najavio odgovor do 22. kolovoza. Međunarodna je zajednica taj rok ocijenila predugačkim i prijavila Iran Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. 

Vijeće je donijelo rezoluciju kojom od Teherana zahtijeva da do 31. kolovoza, pod prijetnjom sankcija, obustavi rad na
obogaćivanju urana.