Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je u subotu dala zeleno svjetlo za stupanje na snagu povijesnog nuklearnog sporazuma između Irana i velikih sila, naglasivši da je Teheran ispunio svoje obveze za ukidanje međunarodnih sankcija.


"Iran je završio pripremne etape potrebne za pokretanje sporazuma zaključenog 14. srpnja 2015.", izjavio je glavni tajnik UN-ove agencije Yukiya Amano u priopćenju objavljenom u Beču, gdje su se na završnim razgovorima okupili ministri vanjskih poslova Irana, EU i Sjedinjenih Američkih Država.

Vezani članci Američki državni tajnik Mike Pompeo (Foto: AFP) Pompeo predstavio nove teške sankcije Iranu i poručio: "Promatrao sam iranske aktivnosti te noći. Imali su punu namjeru ubiti američke vojnike i diplomate" Slika nije dostupna Rusija oštrije upozorava Zapad oko stanja u Iranu i Siriji

"To je važan dan za međunarodnu zajednicu", rekao je Amano u Beču.

Sankcije su usključivale embargo na iranski izvoz nafte, ključnu državnu industriju, kao i na financiijske transakcije s Iranom.

"Danas je dobar dan za narod Irana", rekao je ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif za iranske medije u Beču.

Amano je zaključio da "današnja provedba nuklearnog sporazuma otvara nove perspektive za političku i gospodarsku suradnju sa Zapadom.

Europska unija je donijela odluku o ukidanju gospodarskih i financijskih sankcija Iranu nakon zelenog svjetla IAEA-e za stupanje na snagu nuklearnog sporazuma. Odluku je usvojilo 28 država članica i da bi stupila na snagu mora biti objavljena u službenom listu EU.

Europska unija i Sjedinjene Američke Države objavile su da ukidaju sankcije Iranu nakon stupanja na snagu sporazuma iz srpnja.

Visoka povjerenica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i američki državni tajnik John Kerry u Beču su objavili tu informaciju nakon što su inspektori IAEA-e ustvrdili da je Iran ispunio svoj dio sporazuma smanjenjem nuklearnih aktivnosti.

"Danas je ostvaren Dan provedbe Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana", rekla je Mogherini, govoreći o sporazumu iz srpnja.

"Obveze SAD vezane uz sankcije u skladu s odredbama (srpanjskog sporazuma) odsad nadalje su na snazi", rekao je Kerry u Beču.

Provedba nuklearnog sporazuma Irana i SAD, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije i Kine ne znači samo ukidanje zapadnih sankcija Iranu, već i to da će zapadne zemlje surađivati s Teheranom u području civilne niklearne tehnologioje, rekla je Mogherini.

Ukidanje svih međunarodnih sankcija potvrdio je i Zarif.

"Budući da je Iran ispunio svoje obveze, danas su ukinute međunarodne i nacionalne gospodarske i financijske sankcije povezane s iranskim nuklearnim programom", istaknuto je u zajedničkom priopćenju Zarifa i Mogherini. (Hina)