Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ustavni sud odbio odlučivati

Inzko: Vlast ostaje zakonita, čekamo mišljenje Ustavnog suda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je danas da je Vlada federacije legalna dok Vijeće za implementaciju mira ne donese drugačiju odluku.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC) upozorio je u srijedu kako se ne može tolerirati činjenica da ta zemlja nema u cjelosti uspostavljenu vlast ni šest mjeseci nakon provedenih izbora. Upravni odbor PIC-a, koji čine predstavnici najutjecajnijih zapadnih zemalja te Rusije, Japana i Turske kao predstavnice Organizacije islamske konferencije (OIC), nakon zasjedanja u Sarajevu na kojemu je analizirao trenutačno stanje u BiH mogao je zaključiti samo kako je ono teško i složeno, što je prema zaključku PIC-a izravno prouzročeno nespremnošću ključnih političkih stranaka za postizanje nužnih kompromisa.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

Predstavljajući zaključke PIC-a, visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko kazao je kako je dobio punu potporu za odluke što ih je donio prošli tjedan kada je suspendirao mjere kojima je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) osporilo izbor novog čelništva Federacije BiH.

>> BiH: Hrvatske stranke planiraju saziv vlastitog Sabora

Ustavni je sud Federacije BiH tijekom dana obustavio postupak odlučivanja o ustavnosti izbora novog čelništva Federacije BiH, s obzirom da su dosadašnja entitetska predsjednica Borjana Krišto i dosadašnji zamjenik predsjednika federalne vlade Vjekoslav Bevanda povukli zahtjeve da se to učini.

Inzko je kazao kako će naknadno odlučiti o mogućim daljim mjerama i to kada primi pisani otpravak mišljenja ustavnog suda. 'Do tada ostaju na snazi mjere kojima je potvrđena zakonitost sadašnje vlasti u Federaciji BiH', kazao je Inzko. Međunarodna je zajednica, objasnio je Inzko, 'imala dojam' da se SIP u odlučivanju o regularnosti izbora čelnika FBiH 'dotaknuo' ustavne materije, pa je procijenjeno kako je najbolje da pravorijek u takvom slučaju da entitetski ustavni sud.

'Čekamo pisano obrazloženje ustavnog suda FBiH pa ćemo se izjasniti', kazao je Inzko, ističući kako njegova privremena suspenzija mjera SIP-a ostaje na snazi sve dok PIC ne odluči drugačije. Sud je, po Inzkovim rječima, očito bio veoma zainteresiran očitovati se o cijelom slučaju, no zbog povlačenja zahtjeva za to nije bilo formalnih pretpostavki. Inzko je dodao kako je sada nužno koncentrirati se na uspostavu vlasti na državnoj razini jer vlast u tehničkom mandatu ne može osigurati učinkovito funkcioniranje BiH.

Inzko je potvrdio kako je tijekom rasprave na sjednici PIC-a i osobno podupro razdvajanje Ureda visokog predstavnika (OHR) i Ureda posebnog predstavnika Europske unije (EUSR).

Novi voditelj EUSR-a, kako je najavio Inzko, vjerojatno će biti imenovan idući tjedan, a vodit će ured koji će imati oko stotinu članova osoblja. 'O zatvaranju OHR-a za sada se ne raspravlja', kazao je Inzko, ističući kako se za to još nisu stekli potrebni uvjeti pa će se stoga u ovoj fazi raditi na jačanju prisutnosti EU u BiH. Međunarodna zajednica, kako je kazao Inzko, drži kako BiH treba brze ustavne promjene koje će osigurati učinkovitije funkcioniranje države što ne znači i njezinu centralizaciju.

'Unatoč ponašanju lokalnih političara, mi mislimo da BiH zaslužuje napredak na putu prema EU', kazao je Inzko. PIC je zasjedao u Sarajevu u vrijeme kada se očekivalo očitovanje ustavnog suda FBiH o ustavnosti izbora novog predsjednika i dopredsjednika entiteta. Novoizabrani predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir izjavio je u srijedu kako je bio pripravan poštovati svaku odluku entitetskog ustavnog suda o tome je li njegov izbor bio ustavan i zakonit.

Na konferenciji za novinstvo u Sarajevu, Budimir je kazao kako žali što su njegova prethodnica na dužnosti entitetskog predsjednika Borjana Krišto i dosadašnji zamjenik predsjednika federalne vlade Vjekoslav Bevanda povukli zahtjeve upućene federalnom ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti izbora nove izvršne vlasti i konstituiranja Doma naroda entitetskog parlamenta, jer je to prema njegovim riječima bio najbolji način da se prekinu politička licitiranja o legalnosti tog postupka.

'Mislim da su se Krišto i Bevanda uplašili moguće odluke ustavnog suda', kazao je Budimir. Najavio je kako će u četvrtak i službeno preuzeti dužnost, odnosno useliti u ured predsjednika FBiH smješten u zgradi u kojoj je i predsjedništvo BiH. Budimir je od izbora 17. ožujka privremeno koristio ured u zgradi federalne vlade jer je Krišto odbijala predati dužnost. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene