Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvati i dalje podjeljeni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koja će imati najveći broj zastupnika u budućem Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine tražit će mandat za sastav nove vlade, a najvažniji partneri s federalne strane najvjerojatnije će joj biti Stranka demokratske akcije (SDA) i Stranka za BiH (SBiH), prenose bosanskohercegovački dnevni listovi u prvim opsežnijim analizima izbornih rezultata.

Novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Nebojša Radmanović potvrdio je sarajevskom 'Dnevnom avazu' kako će SNSD tražiti da njegov kandidat postane predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

Pročitajte i ovo Nenad Pokos masovno iseljavanje Demografska katastrofa: "Kada mladi postanu radno aktivni - više neće imati tko uplaćivati u zdravstveno i mirovinsko osiguranje" Slika nije dostupna Silajdžić i Radmanović pobjednici na izborima

'To je mjesto na kojemu mora postojati rotacija i sigurno bi sada predsjedatelj trebao biti Srbin iz SNSD-a', izjavio je Radmanović.

Prema neslužbenim procjenama iz stranačkih izvora koje su objavile banjalučke 'Nezavisne novine', SNSD bi u državnom Zastupničkom domu imala devet od 42 zastupnika. Druga po snazi bila bi SDA da osam zastupnika, a treća ocijaldemokratska partija (SDP) sa sedam.

Stranka za BiH Harisa Silajdžića dobila bi šest zastupničkih mjesta, Srpska demokratska stranka (SDS) četiri dok bi Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) dobila tri zastupnička mandata. HDZ 1990, kako sada stvari stoje, mogla bi imati dva zastupnika koliko i Demokratska narodna zajednica (DNZ) Fikreta Abdića.

Ostvare li se ove projekcije, HDZ-ovih zastupnika će biti isto koliko i do sada s tim da će oni djelovati kao članovi dvije stranke.

S obzirom da prebrojavanje glasova nije dovršeno, broj mandata mogao bi varirati, a u SDA očekuju kako će ta stranka možda imati isti broj zastupnika kao SNSD.

Iako će njen član postati hrvatskim predstavnikom u Predsjedništvu BiH, SDP bi u zakonodavnoj, ali i izvršnoj vlasti mogla ostati u oporbi jer je šef izbornog stožera SDA Halid Genjac već nagovijestio želju te stranke da nastavi koalirati sa SBiH.

Genjac je za 'Avaz' izjavio kako oni u Zastupničkom domu zapravo očekuju devet mandata, a da je savezništvo sa strankom Harisa Silajdžića logično. 'Mislim da su SDA i SBiH, imajući u vidu ukazano povjerenje građana, pozvane pokušati formirati vlast', kazao je Genjac.

Očuvanje već postojećeg savezništva SBiH iz SDA uz eliminiranje njezina predsjednika Sulejmana Tihića opcija je s kojom je i prije izbora računala snažna oporba koju Tihić ima u svojoj stranci a čine je istaknuti tvrdolinijaši poput Hasana Čengića.

Premda se očekivalo kako će Tihić odmah nakon izbornog debakla podnijeti ostavku, on se, prema tvrdnjama 'Oslobođenja', na taj korak za sada neće odlučiti.

'Predsjednik je mnogo uradio za stranku i zaslužio je da
ostane', izjavio je predsjednik Glavnog odbora SDA Irfan Ajanović. 'Oslobođenje' tvrdi kako u SDA najavljuju čistku onih stranačkih dužnosnika koji su tijekom izborne kampanje opstruirali Tihićevu kandidaturu podupirući Silajdžića.

'Hrvati svoje nezadovoljstvo mogu izraziti i izlaskom iz države. I to je moguće. Nas u BiH nitko nije tjerao, to je naša draga volja. Sve je moguće, sve je otvoreno nakon ovoga' Ivo Miro Jović Bez obzira na ishod izbora za Predsjedništvo BiH, hrvatske interese u Parlamentu i izvršnoj vlasti zastupat će dva HDZ-a.

Predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić već je ranije najavio kako je koalicija sa SBiH moguća, tim prije što su dvije stranke i ranije zajedno djelovale rušeći projekt ustavnih promjena.

HDZ BiH o koalicijama se nije izravno očitovao jer su u toj stranci još uvijek zaokupljeni ishodom izbora za Predsjedništvo odnosno porazom Ive Mire Jovića.

Sam Jović u svojim izjavama iz dana u dan ide korak dalje, a za 'Avaz' je izjavio kako će 'nastaviti obavljati dužnost člana
Predsjedništva BiH, bez obzira na formalni izborni rezultat te da su sve opcije moguće kako bi se spriječilo da Komšić predstavlja Hrvate u BiH. U protivnom će se, kazao je, 'desiti nešto šokantno u ovoj zemlji' što može biti i 'tragično'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene