Obavijesti Video Pretražite Navigacija
puštanje talaca

Hamas o povijesnom sporazumu s Izraelom: Objavili što će se dogoditi u četvrtak ujutro

Izrael i Hamas dogovorili su četverodnevno primirje u pojasu Gaze. Još nije poznato kada će stupiti na snagu. Hamas će osloboditi 50 talaca, žena i djece, u zamjenu za 150 žena i djece iz izraelskih zatvora. Također bi u pojas Gaze trebao biti omogućen ulazak stotina kamiona humanitarne pomoći i goriva. Očekuje se da će primirje stupiti na snagu sutra.

U pojasu Gaze i dalje apokaliptični prozori. Dogovor o primirju između Hamasa i Izraela još nije zaživio. Nesmiljeno bombardiranje se nastavlja.

U pretrpane bolnice pristižu novi ranjenici. Mrtvi se pokapaju u masovnim grobnicama. Ali nakon 47 dana rata u pojasu Gaze pojavila se nada.

"Nadamo se da će ovo primirje biti dobro. Čekali smo ovo primirje i nadali mu se. Molimo se za mir", rekao je Abu Jihad Abu Shamieh, palestinski izbjeglica.

"Želimo primirje koje ide do kraja. Želimo otići svojim domovima, svojoj zemlji, svojoj braći", dodala je Sameeh Al kafarna, palestinska izbjeglica.

Dužnosnik Hamasa Moussa Abu Marzouk rekao je da će privremeno primirje između Hamasa i Izraela stupiti na snagu u četvrtak u 10 sati po lokalnom vremenu. Kaže da većina talaca koji će biti oslobođeni ima strano državljanstvo, no ne navodi imaju li i izraelske putovnice, piše Times of Israel. 

Izrael je rekao da će svi taoci biti izraelski državljani ili rezidenti.

Oslobađanje talaca iz Gaze potvrdio je ranije i izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen za Army Radio. Ukupno 50 talaca bit će oslobođeno tijekom četverodnevnog primirja prema onome što su Hamas i Izrael dogovorili u ranim jutarnjim satima.

Eli Cohen rekao je da bi prva skupina talaca trebala biti oslobođena u četvrtak, ali nije rekao koliko će ih biti pušteno. Također je odbio potvrditi izvješća da će proces započeti u 5 ujutro po lokalnom vremenu, javlja Sky News. 

Hamas će osloboditi 50 žena i djece koji su držani kao taoci, u zamjenu za oslobađanje 150 palestinskih žena i djece iz izraelskih zatvora, priopćila je u srijedu palestinska militantna skupina. Dogovor će omogućiti stotinama kamiona s humanitarnom pomoći, medicinskom opremom i gorivom da uđu u sve dijelove pojasa Gaze, dodaje se u priopćenju.

Izrael je poručio da će biti produženo po jedan dan za svakih deset oslobođenih talaca, ali od rata ne odustaje.

"Nastavit ćemo rat dok ne ostvarimo sve svoje ciljeve: eliminiramo Hamas, vratimo sve otete i nestale osobe i osiguramo da u Gazi ne bude elemenata koji prijete Izraelu", izjavio je Benjamin Netanyahu, izraelski premijer.

Dogovor bi mogao zapeti pred izraelskim Vrhovnim sudom. Udruga koja okuplja rodbinu žrtava palestinskih militantnih napada zatražila je blokadu puštanja iz izraelskih zatvora.

"Plaši me da se ti teroristi vraćaju na ulice. Živim u Jeruzalemu. Moguće je da će biti kraj mene u trgovačkom centru", istaknula je Chaja Schijveschuurder, kći i sestra žrtava terorističkog napada 2001.

Oglasila se Rusija 

Rusija je u srijedu pozdravila dogovor o prekidu vatre između Izraela i Hamasa i dodala da su humanitarne stanke jedini put naprijed prema rješenju sukoba.

Izraelska vlada i Hamas jutros su dogovorili prekid vatre u Gazi na barem četiri dana kako bi u enklavu stigla pomoć i kako bi bilo oslobođeno najmanje 50 talaca koje ta sunitska islamistička skupina drži u zatočeništvu od 7. listopada, u zamjenu za najmanje 150 Palestinaca koji se nalaze u izraelskim zatvorima.

Hamas drži više od 200 talaca zatočenih 7. listopada, kad su njegovi borci upali u Izrael i ubili 1400 ljudi.

"Ovo je nakon dugo vremema prva dobra vijest iz Gaze", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Sukob je postao terorizam"

Papa Franjo u srijedu se odvojeno sastao s izraelskim rođacima talaca koje drži Hamas i Palestincima s obiteljima u Gazi i rekao da je sukob prešao okvire rata i postao "terorizam".

Govoreći bez napisana teksta na općoj audijenciji u srijedu na Trgu sv. Petra ubrzo nakon ranojutarnjih sastanaka u svojoj rezidenciji, papa Franjo rekao je da je izravno čuo kako "obje strane pate" u sukobu.

"To je ono što ratovi čine, ali ovo je premašilo okvire rata. Ovo nije rat, ovo je terorizam", rekao je. Zamolio je za molitvu da obje strane "ne idu sa strastima koje na kraju sve pobiju".

Izraelska vojska otad je ubila više od 13.000 stanovnika Gaze, od kojih su oko 40 posto djeca, rekli su medicinski dužnosnici na teritoriju kojim vlada Hamas, brojke koje Ujedinjeni narodi smatraju pouzdanima.

Izraelska vojska napala je ciljeve islamističkog Hamasa u pojasu Gaze neposredno prije stupanja na snagu dogovorenog prekida vatre, objavila je vojska u srijedu.

Vojnici su ujutro uništili tunel iz kojeg je izašao terorist Hamasa i pucao na vojnike, izvijestile su Izraelske obrambene snage (IDF) na Telegramu.

Vojska je također naišla na teroriste i oružje u zgradi koju je koristio Hamas. Teroristi su ubijeni, a zgrada je uništena, dodala je vojska.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene