Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Haag: Smanjena kazna pukovniku RS Vidoju Blagojeviću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žalbeno vijeće Haškog suda je pukovnika Vidoja Blagojevića, zapovjednika Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) oslobodilo optužbe za suučesništvo u genocidu i smanjilo mu zatvorsku kaznu za pokolj u Srebrenici s 18 na 15 godina.

Od samog osnutka Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) 1993. godine, samo je jedan bivši general bosanskih Srba, Radislav Krstić, pravomoćno osuđen za pokolj u Srebrenici i 35-godišnju zatvorsku kaznu služi u Velikoj Britaniji.

Pročitajte i ovo Snimke uništenja u Gazi Odbijen zahtjev Izraela Međunarodni sud donio presudu o izraelskom napadu na Gazu: "Moraju poduzeti hitne mjere..." Obitelj oplakuje mrtve u Gazi Ljudska prava Izvjestiteljica UN-a upozorila na ono što čini Izrael: ''Nikada nisam vidjela takav horor''

Žalbeno vijeće "ukinulo je presudu za suučesništvo u genocidu" i "smanjilo kaznu (Blagojeviću) na 15 godina zatvora", izjavio je u srijedu Fausto Pocar, sudac koji je predsjedavao Žalbenom vijeću, i predsjednik ICTY-ja.

Ubojstva, koja je počinio Vidoje Blagojević "ne dopuštaju zaključak da se radi o nakani genocida", objasnio je Pocar čitajući presudu.

56-godišnji Blagojević, bio je u prvoj instanci osuđen na 18 godina zatvora za pomaganje i ohrabrivanje genocida, najtežeg zločina prema međunarodnom pravu, za pokolj nad gotovo 8.000 muslimana u Srebrenici u srpnju 1995.

Žalbeno vijeće potvrdilo je devetgodišnju kaznu zatvora Draganu Jokiću, također pripadniku VRS i suuoptuženiku u predmetu Blagojević.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene