Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Borio se protiv prostitucije, a usluge plaćao i do 5 i pol tisuća dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Guverner američke savezne države New York, demokrat Eliot Spitzer, priznao povezanost s prostitucijom, nakon što su američki mediji objavili da je tijekom istrage FBI-a slučajno otkriven njegov sastanak s prostitutkom u hotelu u Washingtonu.

The New York Times je prvi na svojoj web stranici objavio da je Spitzer u ponedjeljak ujutro sazvao najbliže suradnike i obavijestio ih da će objaviti svoju povezanost s krugom prostitucije.

Pročitajte i ovo Ilustracija izgubila novac Prijavila krađu, a kada je policija pokucala na vrata imala je što za vidjeti: "Te noći sam se prepala" Ilustracija Policija istražuje slučaj Rus u Beogradu unajmio prostitutku: Večer za zabavu pretvorila se u noćnu moru

Na konferenciji za novinare, Spitzer je priznao da je prekršio obveze prema obitelji i ispričao se, ali nije objavio ostavku, kako se najavljivalo.

'Postupao sam na način koji krše moje obveze prema obitelji. Razočarao sam, nisam uspio živjeti po mjerilima koje sam očekivao od sebe. Sada moram posvetiti neko vrijeme vraćanju povjerenja moje obitelji', rekao je Spitzer, uz kojeg je za govornicom stajala vidno rezignirana supruga.

Spitzer (48), političar koji je karijeru izgradio na kampanji protiv korupcije i organiziranog kriminala koju je počeo kao državni tužitelj na Manhattanu tijekom osam godina mandata, iza sebe ima nešto više od godinu dana guvernerskog staža.

Tjednik Time zbog te ga je kampanje proglasio 'Križarom godine' dok je bio tužitelj, a tabloidi su ga zvali 'Eliot Ness'.

Spitzerova povezanost s prostitucijom otkrivena je tijekom FBI-jeva prisluškivanja u istrazi kluba pod nazivom 'Emperors Club VIP', koji je ugovarao susrete bogatih muškaraca s više od 50 prostitutki u New Yorku, Washingtonu, Los Angelesu, Miamiju, Londonu i Parizu. Četiri osobe povezana s tim krugom visoke prostitucije navodno su uhićene prošloga tjedna, navodi agencija AP.

Istražitelji su kazali da su prostitutke 'Emperorsa' koštale od 2.500 dolara na sat pa na više, navode američki mediji. Cijene usluga najbolje rangiranih prostitutki bile su i do 5.500 dolara na sat.

TV mreža MSNBC je izvijestila, pozivajući se na izvore iz istrage, da je Spitzer, zaveden kao 'klijent br. 9', snimljen kako pokušava dogovoriti usluge prostitutke pod imenom 'Christen' tijekom posjeta Washingtonu 24/25. veljače.

Spitzera, koji je kao tužitelj stekao puno neprijatelja boreći se s korupcijom u korporacijskoj Americi i na Wall Streetu, na ostavku su pozvali republikanski suparnici iz skupštine New Yorka, ali i dužnosnici njegove, Demokratske stranke.

Politički analitičari američkih TV mreža ocijenili su da Spitzer ne može politički preživjeti tu aferu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene