Oluja u Grčkoj
Oluja u Grčkoj Foto: Afp

Grčka se u četvrtak priprema za rijetku vrstu oluje, mediteranskog uragana poznatog kao "medigan", za koju se očekuje da će prvo pogoditi zapadne jonske otoke, a potom poluotok Peloponez te čak i Atenu.


Grčke vlasti upozorile su da će oluja "Janos" biti popraćena snažnim vjetrovima i kišom koji bi u naredna dva dana mogli dovesti do poplava i nestanka struje.

Vezani članci Oluja Filomena u Španjolskoj Snijeg i oluja paralizirali Španjolsku: Spasioci došli do 1500 ljudi zarobljenih u vozilima preko noći, već je četvoro poginulih Oluja Barry pogodila Louisianu (Foto: AFP) Uragan Barry pogodio Louisianu oslabljen do razine tropske oluje, no i dalje može donijeti opasne poplave

Zamjenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias u četvrtak je savjetovao stanovnike područja u prošlosti pogođenih poplavama ili koji žive blizu rijeka da pronađu alternativni smještaj, a ostale da ograniče svoja putovanja.

"Utjecaj Janosa, moramo biti jasni, bit će sličan drugim olujama, no snažniji po intenzitetu, rasponu i trajanju", rekao je dan ranije.

Glasnogovornik vlade Stelios Pecas kazao je kako se intenzitet i putanja oluje ne mogu precizno predvidjeti.

Ovakvi cikloni su se prvi put u Grčkoj pojavili 1995. godine, no proteklih godina su postale učestaliji, rekao je Hardalias.

Slična oluja posljednji je put Grčku pogodila 2018. godine. Godinu dana ranije je u poplavama poginulo 25 ljudi, a stotine su ostale bez domova. Takve oluje poznate su pod nazivom medigani, što je kombinacija riječi "Mediteran" i "uragan".