Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obljetnica katastrofe

Gradonačelnik Nagasakija pozvao na svijet bez atomskog oružja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japan je obilježio 71. obljetnicu američkog bombardiranja Nagasakija u utorak a gradonačelnik tog grada pozvao je svjetske vođe da pokušaju ostvariti svijet bez nuklearnog oružja.

Tisuće ljudi, među kojima su predstavnici 53 zemlje, UN-a i EU-a, prisustvovali su svečanosti u gradskome Parku mira kako bi odali počast žrtvama atomske bombe 9. kolovoza 1945.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nećete ostati ravnodušni VIDEO Objavljena snimka trenutka u kojem je atomska bomba bačena na Nagasaki Slika nije dostupna Tužna obljetnica Prije 68 godina Nagasaki je razorila atomska bomba

"Sad je vrijeme da svi zajedno pridonesete zajedničkom mudrošću koliko je god to moguće i djelujete tako da ne uništimo budućnost čovječanstva", rekao je gradonačelnik Tomihisa Taue u svojem govoru posvećenom miru.

Taue je kritizirao japansku vladu da ovisi o SAD-u nuklearnom zastrašivanju dok zagovara ukidanje nuklearnog naoružanja.

Kako bi se prevladalo to kontradiktorno stanje, gradonačelnik je pozvao Tokio da ozakoni tri načela protiv nuklearnog oružja - ne proizvoditi, ne posjedovati i ne dopustiti nuklearno oružje na japanskome teritoriju, što još uvijek nije obvezujuće.

U bombardiranju Nagasakija, koje je bilo tri dana nakon bombardiranja Hirošime, ubijeno je 74.000 ljudi.

Hirošima i Nagasaki bili su u središtu pozornosti u svibnju ove godine kad je Barack Obama posjetio Hirošimu, što je bio prvi posjet nekog američkog predsjednika poprištu nuklearnog napada.

Prema podacima japanske vlade u ožujku ove godine bilo je 174.080 ljudi koji su preživjeli atomsku bombu a njihova je prosječna dob oko 81 godina. Mnogi od njih imali su dugotrajne posljedice zbog radijacije.(Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene