Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Energija 's onoga svijeta'

Grad energijom opskrbljuje - groblje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na groblju u gradiću blizu Barcelone postavljene su solarne ploče kako bi se obližnji gradić opskrbljivao energijom.

Santa Coloma de Gramenet radnički je gradić u blizini Barcelone, koji je svoje lokalno groblje iskoristio kao površinu za dobavu solarne energije.

Pročitajte i ovo Mirogoj Obnova objekta Velika promjena na Mirogoju: Iz ureda poslali važnu obavijest građanima Skrnavljenje erdutskog groblja - 3 Nečuveni vandalizam FOTO Policija otkrila tko je uništio groblje u Slavoniji: Rezultat istrage je za neke šokantan, za neke i tužan

Naime, ravan i otvoren teren toliko je rijedak u Santa Colomi da je groblje bilo jedino prikladno mjesto za postavljenje solarnih ploča.

Energija iz 462 ploče – jednaka godišnjoj potrošnji 60 kućanstava – ulazi u lokalnu opskrbnu mrežu za daljnju distribuciju, a to je ujedno i način borbe protiv globalnog zatopljena.

'Najveće poštovanje koje možemo odati našim precima jest dobavljanje čiste energije za nove generacije. U ovom slučaju to doslovce i primjenjujemo', kaže Esteve Serret, direktor kompanije 'Conste – Live energy' koja se bavi obnovljivim izvorima energije.

Projekt je nastao kao način da se gradiću koji je prenapučen, osigura potrebna energija. Populacija Sante Colome doseže 124 tisuće stanovnika na svega 4 kvadratna kilometra, te je fizički nemoguće pronaći prostor za elektranu.

'U početku se ideja solarnih ploča na groblju činila prilično bizarnom, priča Antoni Fogue, gradski vijećnik koji je podupirao cijeli projekt.

'Bilo je komentara da smo ludi, da što si dopuštamo, da nam nedostaje poštovanja prema mrtvima', prisjeća se Fogue.

No gradska skupština i uprava groblja organizirali su kampanju kojom se objasnila vrijednost projekta i način na koji će biti izveden, te je cijela stvar na kraju profunkcionirala.

'Do sada nije bilo problema jer ljudi koji posjećuju groblje ne vide nikakvu promjenu', tvrdi Fogue. 'Solarne ploče tako su uklopljene da ne narušavaju izgled posljednjeg počivališta pokojnika.'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene