Antonio Guterres (Foto: AFP)
Antonio Guterres (Foto: AFP)

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres ocijenio je da iz sirijskog rata nitko neće izaći kao pobjednik i pozvao njegove sudionike da prihvate političko rješenje.


"Pravo je vrijeme da shvatimo kako u tom sukobu neće biti pobjednika", istaknuo je Guterres, rekavši da je taj "rat opasnost za sve nas" jer potiče nestabilnost u regiji i terorizam u svijetu.

Sirijski sukob traje više od šest godina. U njemu je ubijeno više od 320.000 ljudi a raseljeno više milijuna.

"Mira u Siriji ni u bilo kojem sukobu kojemu trenutačno svjedočimo, neće biti ako strane ne shvate da ne mogu pobijediti u ratu", dodao je Guterres koji u četvrtak u Londonu treba sudjelovati na međunarodnoj konferenciji o Somaliji.

"Bila to Sirija, Jemen, Libija ili Južni Sudan, ti sukobi nemaju pobjednika i može ih zaustaviti samo političko rješenje", dodao je.

Odgovarajući na pitanje o UN-ovoj nesposobnosti da zaustavi te sukobe, Guterres je priznao stanovitu "paraliziranost" zbog veta koje su uložile neke zemlje.

"Vijeće sigurnosti može danas riješiti krizu samo ako se zemlje sudionice dogovore kako će to učiniti", zaključio je, dodajući da se daleko od očiju javnosti vode prave diplomatske bitke. (HINA)