Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Španjolski sudac je suspendiran jer je pokrenuo istragu o zločinima za vrijeme Francove diktature.


Španjolski sudac Baltasar Garzon je suspendiran sa svojeg radnog mjesta. Suspendiralo ga je Opće vijeće za pravosuđe. Prijeti mu suđenje jer je zlorabio svoje ovlasti kada je 2008. godine otvorio istragu o zločinima počinjenim u vrijeme diktature Francisca Franca. Zločini počinjeni od 1936. do 1939. za vrijeme španjolskog Građanskog rata se nalaze pod amnestijom. Sudac Garzon je zbog toga bio prisiljen prekinuti svoju istragu. U veljači je Vrhovni sud presudio kako je Garzon ignorirao amnestiju iz 1977. godine pokretanjem istrage.

54-godišnji sudac je popularan među španjolskom političkom ljevicom, ali i aktivistima međunarodnih organizacija za ljudska prava. On tvrdi da je pokretanje istrage bilo legalno, no određeni desni političari ga optužuju da pokreće samo slučajeve koji su politički motivirani. Garzon je poznat i po svojim napadima na međunarodne ličnosti kao što je čileanski vojni diktator Augusto Pinochet ili vođa al-Kaide Osama bin Laden.

Vezani članci Suci na zabavi s Kerumom Šef splitskog Upravnog suda povrijedio sudačku etiku kad se s Kerumom družio u konobi Uznemiravanje, ilustracija Više od 5000 ljudi potpisalo peticiju u kojoj zahtijevaju ostavku vrhovnog suca zbog podrške silovatelju: ''Pokušali ste osuditi žrtvu da je doživotno siluje mučitelj''

Početkom ovog tjedna, Garzon je navodno zatražio dopust kako bi mogao raditi za Međunarodni kriminalni sud (ICC) i to sedam mjeseci, javlja BBC. Za vrijeme Građanskog rata, ali i tokom Francovog režima koji je uslijedio, u Španjolskoj su nestali deseci tisuća građana.