Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne žele pregovarati

Francuska: kratka odgoda Brexita da bi se raspravljalo o sporazumu premijerke May "ne dolazi u obzir"

Brexit, ilustracija (Foto: AFP)
Brexit, ilustracija (Foto: AFP) Foto: AFP
Francuska ne podupire kratku odgodu Brexita samo zato da bi Velika Britanija ponovno pokušala otvoriti pregovore o uvjetima izlaska iz EU-a, rekao je u četvrtak bliski suradnik francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Britanski parlament će kasnije u četvrtak glasati o odgodi Brexita kako bi premijerka Theresa May izvršila pritisak na neodlučne zastupnike da nakon dva propala pokušaja podrže sporazum koji je ispregovarala s Bruxellesom.

Pročitajte i ovo Napadač s nožem, ilustracija Stravičan slučaj Djevojčice (6 i 11) napadnute nožem pred školom: Francuska policija brzo uhvatila počinitelja Britanski parlament (Foto: AFP) produljen rok za brexit Nastavlja se politički kaos u Velikoj Britaniji: Parlament odbio svih osam alternativnih prijedloga za Brexit

"U svakom slučaju, kratka odgoda kako bi ponovno razgovarali o sporazumu o izlasku ne dolazi u obzir", rekao je neimenovani dužnosnik.

"Dakle, ili neće biti sporazuma ili će London promijeniti plan što zasad ne vidimo da se događa", dodao je.

Europski čelnici će na sastanku idućega tjedna razgovarati o mogućem pritisku na Britaniju da odgodi Brexit na najmanje godinu dana kako bi imala dovoljno vremena da prevlada unutarnju blokadu, rekao je neimenovani europski dužnosnik.

Francuski dužnosnici su ranije najavili da će uložiti veto na odgodu ako ga Britanija planira iskoristiti da bi dobila nove ustupke vezane za irski 'backstop', o čemu Pariz i europski čelnici više ne žele pregovarati.

Pariz bi pristao na odgodu Brexita samo u slučaju da London predloži neko novo, održivo rješenje - raspiše izbore, drugi referendum ili predstavi novi plan koji bi bio prihvatljiv svim stranama.

Dva tjedna uoči planiranog izlaska Britanije iz Unije, May prijeti dugotrajnom odgodom Brexita kako bi euroskeptike u svojoj Konzervativnoj stranci uvjerila da napokon prihvate sporazum. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene