Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Velika Britanija i Francuska istaknule su danas u Bruxellesu da Srbiji treba pružiti "ruku prijateljstva" te izrazile nadu da će se Srbi na izvanrednim parlamentarnim izborima odlučiti za europsku budućnost.


"Države članice EU-a smatraju da Srbi trebaju znati da ostajemo odlučni u tome da im se u budućnosti osigura važno mjesto u EU-u. Srbiji treba pružiti ruku prijateljstva", izjavio je britanski ministar vanjskih poslova David Miliband po dolasku na sastanak šefova diplomacija EU-a.

Vezani članci Dea Đurđević (Foto: Instagram) Ona je smirivala druge: Voditeljica kojoj je bus otkinuo ruku poslije nesreće nije ni suzu pustila, tješila je ostale Vjenčali se pet dana nakon napad krokodila (Foto: screenshot/Reuters) - 5 Napao je krokodil, ostala bez ruke, a onda iznenadila odlukom samo 5 dana kasnije

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner izrazio je nadu da će na skorim izvanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji pobijediti proeuropske snage.

"Pričekajmo, ali imam povjerenja u ljude, posebice u one koji su glasovali za Borisa Tadića na predsjedničkim izborima, u one koji se žele uputiti prema Europi, koji vjeruju da je Europa njihova budućnost", rekao je Kouchner.

Srbija je uoči predsjedničkih izbora koji su održani krajem siječnja i početkom veljače odbila ponudu da potpiše privremeni politički sporazum, koji je EU ponudila kako bi pomogla Tadiću u izbornoj utrci s radikalom Tomislavom Nikolićem. Premijer Vojislav Koštunica uvjetovao je potpisivanje sporazuma odustajanjem EU-a od slanja svoje policijske i pravosudne misije na Kosovo. Nakon što je Kosovo proglasilo neovisnost, Koštunica je od Unije zatražio da se očituje o tome u kojim granicama priznaje Srbiju, sa ili bez Kosova.

Na pitanju Kosova raspala se i koalicijska vlada u Srbiji, a izvanredni parlamentarni izbori održat će se vjerojatno u svibnju.