Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozvali na sporazum

'Ovo bi bio ambiciozan, globalan i obvezujući plan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel pozvali su u utorak na "ambiciozan, globalan i obvezujući" sporazum o globalnom zatopljenju na summitu u Berlinu čija je svrha pripremiti konferencije UN-a o klimi.

Francuska i Njemačka "odlučne su uložiti sve napore kako bi do kraja godine u Parizu došlo do sporazuma UN-a o klimi koji bi bio ambiciozan, globalan i obvezujući", napisalo je dvoje čelnika u zajedničkoj izjavi.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se obratio javnosti: "Pritisak raste, znamo da nemamo nikakve šanse" Proslava Nove godine u svijetu - 5 Predivni prizori Pogledajte kako izgledaju slavlja Nove godine u svjetskim metropolama

Hollande i Merkel govorili su drugog dana Peterburškog dijaloga koji okuplja predstavnike 35 zemalja i skicirali obrise svjetskog sporazuma o klimi namijenjena ograničavanju zagrijavanja planeta na dva stupnja u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Francuska protiv uvođenja kvota za migrante

Po njima, ako konferencija o klimi u Parizu dovede do rezultata, tekst će morati uključivati "radikalnu promjenu investicija u infrastrukture, učinkovite tehnologije s niskim udjelom ugljika te korištenje tla na način da se poštuje klima".

Peterburški dijalog, neformalna inicijativa o klimi koju je 2010. pokrenula Angela Merkel, nakon neuspjeha summita u Kopenhagenu 2009., predstavlja "važnu etapu na putu" prema konferenciji o klimi u Parizu, kazao je u ponedjeljak šef francuske diplomacije Laurent Fabius. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene