Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel pozvali su u utorak na "ambiciozan, globalan i obvezujući" sporazum o globalnom zatopljenju na summitu u Berlinu čija je svrha pripremiti konferencije UN-a o klimi.


Francuska i Njemačka "odlučne su uložiti sve napore kako bi do kraja godine u Parizu došlo do sporazuma UN-a o klimi koji bi bio ambiciozan, globalan i obvezujući", napisalo je dvoje čelnika u zajedničkoj izjavi.

Vezani članci Ilustracija Mise u Francuskoj do 30 osoba, uz određene mjere: ''Ljudi su savršeno poštovali međusobnu udaljenost'' Slika nije dostupna 2.800 policajaca nadzire povijesno okupljanje u Parizu

Hollande i Merkel govorili su drugog dana Peterburškog dijaloga koji okuplja predstavnike 35 zemalja i skicirali obrise svjetskog sporazuma o klimi namijenjena ograničavanju zagrijavanja planeta na dva stupnja u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Francuska protiv uvođenja kvota za migrante

Po njima, ako konferencija o klimi u Parizu dovede do rezultata, tekst će morati uključivati "radikalnu promjenu investicija u infrastrukture, učinkovite tehnologije s niskim udjelom ugljika te korištenje tla na način da se poštuje klima".

Peterburški dijalog, neformalna inicijativa o klimi koju je 2010. pokrenula Angela Merkel, nakon neuspjeha summita u Kopenhagenu 2009., predstavlja "važnu etapu na putu" prema konferenciji o klimi u Parizu, kazao je u ponedjeljak šef francuske diplomacije Laurent Fabius. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook