Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nek' nam Bog pomogne!'

Žestoki sukobi u Ukrajini, ima mrtvih i ranjenih!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ukrajinskom gradu Slaviansku u tijeku je antiteroristička operacija, a stanovnici su pozvani da ostanu u kućama. Ima i imrtvih i ranjenih.

19:36 Ukrajinski predsjednik separatistima je dao rok za predaju oružja do sutra 6 ujutro (GMT vrijeme).

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini

 

19:13 Ruski ministar vanjskih poslova kaže da je odluka Turčinova da mobilizira vojsku 'kriminalna naredba', te da početak građanskog rata u Ukrajini, ovisi o tome kako će se prema cijeloj situaciji postaviti zapadni saveznici Ukrajine.

18:35 Na Trgu nezavisnosti u Hrakovu nalazi se nekoliko tisuća ljudi.

18:33 Najmanje je 50 osoba ozlijeđeno u sukobu proruskih i proukrajinskih prosvjednika u Hrakovu, izvijestio je Voice of Russia.

18:10 U Harkovu se održavaju dva prosvjeda, proruskih i proukrajinskih aktivista. Jedni na druge bacaju brašno, jaja i mlijeko, a zaziva se i pucnjava, Jedan muškarac raskrvavljene glave izašao je iz gomile u pratnji osoblja hitne medicinske službe.

18:02 Ukrajinski predsjednik Aleksandar Turčinov u obraćanju javnosti uživo rekao je da Ukrajina pokreće opsežnu antiterorističku akciju i da neće dopustiti ponavljanje krimskog scenarija, odnosno još jedne aneksije ukrajinskog teritorija, javlja AP.

VIDEO Pogledajte kako maskirani, naoružani muškarci maltretiraju civile

'Moskva umiješana u događaje na istoku Ukrajine'

Napadi proruskih naoružanih skupina u gradovima na istoku Ukrajine nose znak umiješanosti Moskve, ocijenila je u nedjelju američka veleposlanica u UN-u Samantha Power, zaprijetivši novim sankcijama ako se napadi nastave.

'To nosi sve oznake događaja koje smo vidjeli na Krimu, to je profesionalno i usklađeno. Tu nema ništa lokalno. U svakom od šest ili sedam gradova gdje djeluju, te snage čine točno istu stvar. Dakle, bez ikakve sumnje, to nosi znak umiješanosti Moskve", rekla je Power za mrežu ABC.

Sankcije koje je Washington uveo nekim ruskim tvrtkama i osobama "gurnule su rublju na povijesno nisku razinu", prouzročile pad na ruskoj burzi "od 20 posto i bijeg investitora", istaknula je.

"Vidjeli smo da sankcije mogu načiniti štetu. Ako se ove akcije nastave, pooštrit ćemo sankcije", upozorila je veleposlanica.

'Vratili smo kontrolu nad gradskom vijećnicom u Slovinasku'

Ukrajinski zastupnik i kandidat u predsjedničkoj utrci Oleh Lyashko rekao je da su ukrajinske snage vratile kontrolu nad gradskom vijećnicom u Sloviansku, prenosi agencija AP. Agencija dodaje kako to nije moguće službeno potvrditi, kao niti informaciju koja kola Ukrajinom, da su među proruskim skupinama i ruski vojnici.

'Mislim da se ponavlja krimski scenarij, kada Rusi blokiraju zračne luke, a na njih slijeću ruski vojnici', rekao je Lyashko. Dodaje da su militanti blokirali i zračnu luku u Kramatorsku.

Čelnik NATO-a zabrinut zbog stanja u istočnoj Ukrajini

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u nedjelju je izrazio zabrinutost zbog razmještaja proruski orijentiranih naoružanih ljudi u istočnoj Ukrajini te upozorio da će bilo kakvo daljnje rusko vojno upletanje u tu zemlju produbiti međunarodnu izolaciju Moskve. "Ondje proruski searatisti provode organiziranu kampanju nasilja čiji je cilj destabilizirati Ukrajinu kao suverenu državu", rekao je.

Šef NATO-a rekao je da pojava u istočnoj Ukrajini muškaraca s oružjem ruske izrade i u identičnim odorama bez oznaka, kakve su tijekom ruskog zauzimanja Krima nosili ruski vojnici ukazuje na ozbiljno pogoršanje situacije.

'Ima mrtvih i ranjenih s obje strane'

U 'antiterorističkoj operaciji' koju su u subotu pokrenule snage proeuropske vlade u Ukrajini protiv naoružanih proruskih ustanika na istoku zemlje bilo je 'mrtvih i ranjenih s obje strane', izjavio je ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov.

'S naše strane je ubijen časnik sigurnosnih službi', napisao je Avakov na stranici Facebooka, spominjući i pet ranjenih među lojalistima. 'Među separatistima neodređeni je broj ' žrtava, dodao je ministar.

Antiteroristička operacija počela je jutros u Slaviansku, gradu na istoku Ukrajine gdje su proruski orijentirane naoružane osobe u subotu zauzele zgrade policije i sigurnosnih službi, izjavio je u nedjelju ujutro ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov i pozvao stanovnike da ostanu u kućama, podalje od prozora.

'Postrojbe svih snaga u zemlji sudjeluju. Nek' nam Bog pomogne', piše ministar na stranici Facebooka.

'Prenesite to svim civilima: neka napuste središte grada, ne izlaze iz svojih domova, neka se drže podalje od prozora', prenijela je ukrajinska novinska agencija Interfax Avakove riječi.

Barroso poziva na odgovor EU-a zbog ruskih plinskih prijetnji

Avakov nije naveo nijedan drugi detalj u toj poruci. Poruke na različitim društvenim mrežama u nedjelju ujutro spominju pucnjavu u gradu sa 100.000 stanovnika, što neposredno nije moguće potvrditi.

U subotu navečer ministar je osudio rusku 'agresiju' nakon niza napada čitav dan na zgrade snaga sigurnosti na ukrajinskom istoku koji graniči s Rusijom.

Ukrajinsko Vijeće sigurnosti okupilo se u subotu navečer na trosatnom sastanku nakon napada na istoku, ali nijedna odluka nije objavljenja po završetku sastanka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene