Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve napetije

Barroso poziva na odgovor EU-a zbog ruskih plinskih prijetnji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Upozorenje koje je Rusija uputila nekim državama članicama Europske unije u vezi s opskrbom plinom preko Ukrajine zahtijeva zajednički odgovor EU-a, ističe predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u pismu poslanom svim europskim čelnicima.

"Pismo koje je nekima od nas poslao ruski predsjednik (...) ozbiljan je problem za energetsku sigurnost Europe", ističe Barroso u tom pismu s nadnevkom 11. travnja kojega je agencija France Presse dobila presliku.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini Vrijedno 61 milijardu dolara Rusija napala ukrajinske željeznice: Njihov cilj je samo jedan Aleksandar Bortnikov Oglasio se i Lukašenko Rusija prozvala krivce za teroristički napad u Moskvi: "Naravno da su to oni"

"Predlažem da se u ponedjeljak o tome razgovara na susretu ministara vanjskih poslova i na telefonskoj konferenciji povjerenika (za energetiku) Gunthera Oettingera i ministara energetike", dodao je predsjednik bruxelleskog izvršnog tijela.

"Europska komisija će na temlju rezultata tih razgovora zauzeti zajedničko stajalište kako bi odgovorila" Rusiji, dodao je.

Očekuje se reakcija Moskve: Ukrajina suspendirala plaćanje plina Rusiji

Rusija kani ispuniti svoje obveze u vezi s dopremom plina europskim zemljama, ali ne može jamčiti tranzit preko ukrajinskog teritorija koji ovisi o Kijevu, rekao je u petak predsjednik Vladimir Putin.

"To pitanje nije za nas. Pitanje je jamstvo tranzita kroz Ukrajinu", istaknuo je na sjednici ruskog Vijeća sigurnosti.

U pismu upućenom 18 europskih čelnika, među kojima 13 članova EU-a, Putin je zaprijetio da će prekinuti dopremu plina Ukrajini ako ta zemlja ne plati dug, ugrožavajući tako opskrbu Europljana, kao što se dogodilo 2009.

Oettinger je izjavio u petak da radi na rješenju kako bi se Ukrajini pomoglo da plati račune za ruski plin. "Nema mjesta panici. Rusi žele isporučiti plin jer ga žele prodavati i zaraditi novac", istaknuo je.

Trinaest zemalja EU-a na koje se odnosi ruska prijetnja jesu Njemačka, Austrija, Bugarska, Hrvatska, Italija, Francuska, Madžarska, Grčka, Poljska, Češka, Rumunjska, Slovačka i Slovenija.

Pet zemalja koje nisu članice EU-a jesu Bosna i Hercegovina, bivša jugoslavenska republika Makedonija, Moldavija, Srbija i Turska. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene