Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve bliži bilateralni odnosi

FOTO Putin i Xi razgovarali o ratu, Rusija bijesna zbog najave Velike Britanije: "Ako se to dogodi, morat ćemo odgovoriti"

Vladimir Putin i Xi Jinping
Vladimir Putin i Xi Jinping Afp
Aktualno Galerija Putin i Xi Putin i Xi Foto: Afp Xi i Putin Xi i Putin Foto: Getty Images Xi i Putin Xi i Putin Foto: Afp Xi i Putin Xi i Putin Foto: Afp +1 Putin i Xi Galerija 1/6 >>
Ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio je u utorak kineskog predsjednika Xi Jinpinga u Kremlju na samitu posvećenom sukobu u Ukrajini i sve bližim bilateralnim odnosima Pekinga i Moskve.

Objavljene su snimke susreta na kojima se vidi kako je ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio Xija rukovanjem, nakon čega je vojni orkestar odsvirao himne dviju zemalja. Nakon svečane ceremonije Putin i Xi započeli su službene razgovore dan nakon prvog neformalnog sastanka, koji je u ponedjeljak trajao više od četiri sata.

Kremlj je u utorak objavio da su Xi i Putin tijekom prvog dana razgovora temeljito razmijenili mišljenja, između ostalog o kineskom mirovnom prijedlogu za Ukrajinu, piše BBC.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nije želio komentirati detalje susreta te je novinarima rekao da pričekaju zajedničko priopćenje kasnije u utorak, nakon drugog dana razgovora dvojice čelnika.

Pročitajte i ovo XI Jinping i Vladimir Putin šest sljedova Kakve bakanalije: Pogledajte što su sve jeli Putin i kineski predsjednik

Dvojica predsjednika dočekana su uz orkestralnu izvedbu kineske i ruske himne. Xi je u veliku dvoranu ušao s jedne strane, dok je Putin ušao s druge. Hodali su crvenim tepihom jedan prema drugome i susreli se pokraj ogromnih zastava Rusije i Kine. 

Prije nego što su ušli u Veliku dvoranu, pozirali su fotografima. Ruski mediji javljaju da je za Kremlj akreditirano 250 novinara.

Rusija bi da Kinezi zamijene zapadne tvrtke

Moskva je spremna pomoći kineskim tvrtkama da zamijene zapadne kompanije koje su napustile Rusiju zbog sukoba u Ukrajini, rekao je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin kineskom vođi Xi Jinpingu na sastanku u Kremlju.

Drugog dana Xijeva posjeta Moskvi, Putin je rekao da su razgovarali i o predloženom plinovodu Snaga Sibira 2 kojim bi se ruski plin transportirao u Kinu.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Xi Jinping - 4 Uskoro u Moskvi Putin uoči važnog posjeta: "Pozdravljamo kinesku spremnost da odigra konstruktivnu ulogu u rješavanju krize"

Rusija je projekt predstavila prije više godina, ali je sada aktualiziran pošto se Rusija okrenula Kini koja bi kao strateški kupac zamijenila Europu.

"Uvjeren sam da će se naša sveobuhvatna suradnja razvijati na dobrobit oba naroda", rekao je Putin Xiju dodajući da je Rusija "strateški" opskrbljivač Kine naftom, plinom i ugljenom. Xi je izjavio da bi dvije zemlje trebale proširiti sjajnu "praktičnu suradnju".

"Već se vide prvi plodovi naše suradnje koja se nastavlja razvijati", rekao je Xi Putinu, prema snimci na kablovskoj televiziji iz Hong Konga.

Ruski Gazprom već doprema plin Kini plinovodom Snaga Sibira na temelju 30-godišnjeg ugovora vrijednog 400 milijardi dolara iz 2019. Plinovod je dugačak oko 3000 kilometara.

No, izvoz u Kinu tek je manji dio u odnosu na rekordnih 177 milijardi prostornih metara plina isporučenih Europi 2018. i 2019. Od izbijanja rata u Ukrajini u veljači 2022., isporuke Europi su se drastično smanjile, na 62 milijarde u 2022.

Putin je najavio da će Rusija isporučivati Kini najmanje 98 milijardi prostornih metara plina do 2030.

Ako se to dogodi - Rusija će morati odgovoriti

Putin je rekao u utorak da ne vidi da su ukrajinske vlasti spremne da se pronađe rješenje za sukob u Ukrajini na temelju mirovnog plana koji je predložila Kina, prenose agencije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nove napetosti VIDEO Procurila snimka: Ruski Suhoj presreo dva američka nuklearna bombardera, oglasilo se ministarstvo obrane

"Smatramo da mnogi elementi mirovnog plana koji je predložila Kina ... mogu poslužiti kao temelj za mirno rješenje (sukoba), kada oni na zapadu i u Kijevu budu na to spremni. Međutim, za sada ne vidimo takvu spremnost na njihovoj strani", rekao je Putin, nakon razgovora s kineskim kolegom Xi Jinpingom, prenio je AFP.

Putin je rekao da su na sastanku posvetili veliku pozornost tom mirovnom planu. Dvojica čelnika naglasili su da je "odgovoran dijalog" najbolji put za rješenje ukrajinske krize, prenijeli su kineski državni mediji, po Reutersu.

Ruska strana potvrdila je svoju odlučnost da se mirovni pregovore održe što je moguće prije.

Dvije strane istaknule su da se, da bi se riješilo ukrajinsku krizu, mora poštovati "legitimne sigurnosne razloge za zabrinutost" svih zemalja i da se sukobi moraju izbjeći, po kineskim medijima.

Putin je rekao da se zapad u Ukrajini bori "do posljednjeg Ukrajinca", prenio je TASS. Xi Jinping rekao je da je Peking "nepristran" u pogledu sukoba u Ukrajini i da podržava mir i dijalog.

Xi je za razgovor s Putinom rekao da je bio "otvoren i prijateljski". Putin je uz to zaprijetio da će odgovoriti ako London dostavi Ukrajini granate koje sadrže osiromašeni uranij, što je reakcija na izjave britanskog dužnosnika u tom smislu.

"Danas smo saznali da je Velika Britanija najavila ne samo slanje tenkova Ukrajini, nego i granata koje sadrže osiromašeni uranij. Ako se to dogodi, Rusija će morati odgovoriti", naglasio je.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene