Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obranili barikade

FOTO Kijev: Policija se nakon sukoba s prosvjednicima povukla s Trga neovisnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinske snage reda povukle su se u srijedu s kijevskog Trga neovisnosti odakle su jutros pokušale rastjerati okupljene prosvjednike, izvijestile su agencije.

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Vitalij Zahračenko prije toga je rekao da policija neće reagirati na glavnome kijevskom trgu na kojemu su se demonstranti ponovno okupili zahtijevajući ostavku predsjednika Viktora Janukoviča.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna S ove točke više nema povratka? Sve manji izgledi za kompromis u Ukrajini Slika nije dostupna Dogovoreno primirje UŽIVO Proglašen Dan žalosti u Ukrajini

"Želim da svi ostanu mirni. Neće biti reakcije policije na trgu i nitko vas neće spriječiti u mirnom prosvjedu, jer to je vaše pravo, ali ne ignorirajte prava ostalih građana", poručio je u priopćenju Zahračenko.

VIDEO Kaos u Kijevu: Prosvjednici vodom na -10 zalijevali policiju

Pripadnici snaga reda, koji su zauzeli trećinu Trga neovisnosti, nakon ministrova poziva su ga napustili. Ondje se još jutros okupilo nekoliko tisuća demonstranata.

Pomoćnica američkog državnog tajnika Victoria Nuland u srijedu je, kako prenosi američko veleposlanstvo, posjetila Trg neovisnosti te ondje razgovarala s prosvjednicima.

EU: Ukrajina 'izgubila kredibilitet' nakon policijske intervencije u Kijevu

Ukrajinske vlasti "izgubile su puno na kredibilitetu" nakon intervencije policije u srijedu ujutro na proeuropske prosvjednike u Kijevu usprkos apelu Zapada na suzdržanost, smatra litavsko predsjedništvo EU-a.

"Ukrajinske vlasti izgubile su u kratkom vremenu, posebice noćas, puno od svog kredibiliteta", izjavio je šef litavske diplomacije Linas Linkevičius u priopćenju objavljenom na stranici svojeg ministarstva.

"Ponavljam svoj poziv ukrajinskim vlastima da smjesta zaustave nasilno djelovanje i provokacije, da istraže sve slučajeve nasilja i kazne odgovorne", izjavio je on.

"Pribjegavanje sili protiv mirnih prosvjeda u Kijevu ne može se opravdati. Zahtijeva izravnu odgovornost političkih čelnika Ukrajine", izjavila je litavska predsjednica Dalia Grybauskaite.

Po Linkevičiusu, ukrajinske vlasti "pokazale su javno da se oglušuju na pozive predstavnika SAD-a i EU-a, trenutno prisutnih u Kijevu, da se suzdrže od novih mjera koje bi mogle pogoršati situaciju".

SAD: Europska budućnost Ukrajine se može spasiti

Sjedinjene Države vjeruju da je moguće spasiti "europsku budućnost" Ukrajine, a ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič mora biti predvodnik na tom putu, izjavila je u srijedu pomoćnica američke državne tajnice Victoria Nuland nakon sastanka s Janukovičem u Kijevu.

"Mi smo također jasno rekli da vjerujemo da postoji izlaz za Ukrajinu i da je još uvijek moguće spasiti europsku budućnost Ukrajine i mi želimo da u tome predsjednik vodi, a to će zahtjevati hitne sigurnosne mjere", rekal je Nuland nakon više od tri sata razgovora s Janukovičem.

Nuland, koja je razgovarala s prosvjednicima na središnjem kijevskom Trgu neovisnosti ranije u srijedu, također je izjavila da je iznijela pritužbe Janukoviču glede mjera koje je poduzela policija protiv prosvjednika tijekom noći na srijedu. Potez je izazvao osudu SAD i Europske unije.

"Jasno sam mu rekla da je ono što se dogodilo prošle noći... apsolutno nedopušteno u jednoj europskoj državi i u demokratskoj državi", kazala je Nuland opisavši razgovore s Janukovičem kao "teške" ali "realistične".

Ukrajinska interventna policija povukla se s kijevskog Trga neovisnosti nakon što je tijekom noći na srijedu pokušala rastjerati proeuropske prosvjednike.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene