Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Nakon izdavanja priopćenja finskog ministarstva rasprodane su gotovo sve zalihe joda u toj zemlji.


U utorak je Ministarstvo zdravstva u Finskoj preporučilo svojim građanima kupnju jedne doze tableta joda za sve osobe u dobi od tri do 40 godina kako bi bili spremni za slučaj opasnosti od radijacije.

Smjernice ministarstva o tom pitanju posljednji su put ažurirane 2002. godine, navodi se, dodajući da se nove preporuke temelje na revidiranim smjernicama koje je izdala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 2017. godine.

"Nesreća u nuklearnoj elektrani mogla bi u okoliš ispustiti radioaktivni jod, koji bi se mogao nakupiti u štitnjači. To najviše šteti djeci koja su zbog velikih doza zračenja u većem riziku od razvoja raka štitnjače", stoji u priopćenju Ministarstva. Također piše da je u slučaju takve nužde sklonište glavni način da se ljudi zaštite od opasnog zračenja.

Ministarstvo je također napomenulo da jedna doza tablete joda obično pruža dovoljnu zaštitu. Dodano je da jod rijetko uzrokuje nuspojave, ali da osobe koje imaju bolesti štitnjače trebaju koristiti tvar s oprezom.

Preporučene doze

"Odrasli nisu pod istim rizikom, a smjernice više ne preporučuju da osobe starije od 40 godina uzimaju tablete joda u slučaju opasnosti od zračenja", dodaju iz finskog ministarstva.

Preporučena jednokratna doza za populaciju od 12 do 40 godina koja se nalazi u opasnoj radijacijskoj situaciji je 130 miligrama kalijeva jodida. Djeci starijoj od tri godine preporučuje se uzimanje polovice te doze.

Vili Beroš Beroš objasnio nekoliko važnih stvari oko uzimanja joda u slučaju nuklearnog napada

Ante Punda Stručnjak o opasnostima uzimanja kalijeva jodida: "Odluči li netko na svoju ruku uzeti jod, komplikacije mogu biti trenutačne, višestruke i dugotrajne"

Ministarstvo je reklo da nema dostupnih proizvoda koji su posebno prikladni za djecu mlađu od tri godine. No, preporučena doza za djecu do tri godine je 32,5 miligrama kalijeva jodida, a za novorođenčad polovica od toga.
Međutim, Ministarstvo upozorava da bi i trudnice starije od 40 godina trebale imati tablete joda kod kuće s obzirom na to da su znatno osjetljivije na radioaktivni jod.

Kalijev jodid, ilustracija Ministarstvo reagiralo na navalu na jod: "Razumljiva je zabrinutost, ali nema razloga za samoinicijativno uzimanje"

Najveći lanac ljekarni u Finskoj izvijestio je u utorak poslijepodne da su zalihe tableta joda praktički rasprodane u cijeloj zemlji nakon izdavanja priopćenja Ministarstva te da ulažu napore da se popune zalihe, ali da ne znaju kada će se to točno dogoditi.

Ne uzimajte na svoju ruku

Podsjećamo, još u ožujku vezano  na povećanu potražnju građana za jodom, kalijevim jodidom i sličnim proizvodima, hrvatsko ministarstvo zdravstva apeliralo je na građane da ni u kojem slučaju samoinicijativno ne uzimaju tablete kalijeva jodida i slične pripravke joda s obzirom na to da mogu potencijalno ozbiljno narušiti vlastito zdravlje.

"Napominjemo da se tablete kalijeva jodida koriste za sprečavanje unosa radioaktivnog joda samo za prevenciju razvoja eventualnog karcinoma štitnjače te ne preveniraju druge učinke zračenja na organizam. Pritom je važno naglasiti da je uzimanje kalijeva jodida
jedino učinkovito nekoliko sati prije ili unutar 6 sati nakon izloženosti zračenju te se u pravilu treba primijeniti samo jedna doza kalijeva jodida, pri čemu zaštitni učinak traje oko 24 sata", poručili su te također pojasnili i što je s onima starijima od 40 godina.

Ilustracija - 6 Upute o lijeku recept za glavobolju: ''Pa tko to razumije? Dobit ću proljev od ovoga''

"Profilaksa se ne preporučuje u osoba starijih od 40 godina jer je ustanovljeno da u ovoj populaciji ne postoji povećan rizik od raka štitnjače nakon izloženosti radioaktivnom jodu, a rizik od nuspojava povezanih sa stabilnim jodom povećava se s godinama", zaključili su u Ministarstvu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju