Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BEZ PANIKE

Beroš objasnio nekoliko važnih stvari oko uzimanja joda u slučaju nuklearnog napada

Uzimanje tabeta kalijeva jodida i sličnih pripravaka joda na svoju ruku može ozbiljno narušiti zdravlje, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš apeliravši na građane da to ne čine ni u kojem slučaju.

Da je razumljiva zabrinutost građana zbog rata u Ukrajini, ministar zdravstva Vili Beroš ne spori, međutim, upozorio je da u ovom trenutku nema razloga za uzimanje jodnih preparata te da su stručne službe pripravne za rizike koji mogu imati negativan utjecaj na zdravlje građana.

Ponovio je apel građanima da ni u kojem slučaju samoinicijativno ne uzimaju tablete kalijeva jodida i slične pripravke joda s obzirom na to da mogu potencijalno ozbiljno narušiti vlastito zdravlje.

Upozorio je da tablete joda mogu izazvati opasne nuspojave, baš kao što je to dan ranije učinila i Hrvatska liječnička komora (HLK), a u slučaju nuklearnog incidenta one nisu lijek koji se koristi za cijelo stanovništvo.

Veće doze joda u organizmu mogu izazvati različite poremećaje funkcije štitnjače - hipotireozu, hipertireozu ili blokadu rada štitnjače, a mogu izazvati i jake alergijske reakcije, upozorio je i ministar.

''Korištenje joda samoinicijativno nije adekvatno. Uzimanje joda može biti iznimno opasno, radi se o visokim dozama koje ima niz nuspojava - alergije, upale i mogućnost prestanka rada štitnjače. Čak i liječnici nisu ti koji ordiniraju upotrebu joda jer mi moramo znati točne podatke - meteorološke, količinu i vrstu radijacije... Postoje službe koje se bave zaštitom od zračenja i brinu o svim parametrima'', kazao je Beroš.

Pročitajte i ovo Ante Punda NIŠTA BEZ RECEPTA Stručnjak o opasnostima uzimanja kalijeva jodida: "Odluči li netko na svoju ruku uzeti jod, komplikacije mogu biti trenutačne, višestruke i dugotrajne"
Pročitajte i ovo Traži se jod - 2 Strah od nuklearnog rata Ministarstvo reagiralo na navalu na jod: "Razumljiva je zabrinutost, ali nema razloga za samoinicijativno uzimanje"

''Službe prate na dnevnoj bazi količinu radijacije, jod će biti distribuiran ako bude bilo potrebe. O preddistribuciji se već danima razgovara, no preventivno uzimanje joda nema nikakvog smisla. Uzimanje joda može, ako je adekvatno, spriječiti razvoj samo jednog vrsta tumora - rak štitne žlijezde. To je samo jedna preventiva i može spriječiti razvoj tumora, no ovako preventivno uzimanje nema smisla, može štetiti'', opetovao je Beroš nakon što je s premijerom Andrejom Plenkovićem posjetio dio izbjeglica iz Ukrajine u Hrvatskoj, koji su smješteni u Motelu Plitvice, a s njima su bili i ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut te ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilič.

Ponovio je da ''postoje službe u Hrvatskoj koje brinu o parametrima, s njima su pokrenuti razgovori i oni prate podatke'': ''Jedino u suradnji s njima bit će moguće distribuirati jod, a ni u tom slučaju ljudi neće morati sami kupiti jod kroz ljekarne, nego će on biti distribuiran kroz kanale civilne zaštite''.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene