Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz minute u minutu

Rusija objavila gdje su joj nove granice, Putin mijenja pravila za mobilizaciju. U Kijevu dijele tablete joda

NATO je upozorio sve članice da će Vladimir Putin pokazati svoju spremnost na korištenje nuklearnog oružja. Naime, pojavile su se informacije da je prema Ukrajini krenuo vlak kojim upravlja tajna divizija za nuklearno oružje. Istovremeno, Kremlj je pohvalio prijedlog mirovnog sporazuma koji je objavio čelnik Tesle Elon Musk.

 

  • Ukrajinske snage probijaju se na istoku i jugu zemlje
  • NATO je upozorio države članice na rusku spremnost na korištenje nuklearnog oružja
  • Volodimir Zelenski potpisao je uredbu kojom je onemogućio ikakve pregovore s Rusijom dok joj je na čelu Vladimir Putin
  • Korisnici Twittera oštro osudili prijedlog Elona Muska za mir u Ukrajini
Pročitajte i ovo Rusi trpe posljedice ukrajinskih napada rastu cijene Ukrajinci novom taktikom osiromašuju Ruse, nova meta pokazala se posebno učinkovitom Francuska vojska Opasna predviđanja Europska sila otvoreno se priprema za rat, jasno je i protiv koga: "Dio smo koalicije..."

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku:

22:50 Saveznici kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog najavili su da će ponovno uspostaviti mrežu skupina diljem Rusije, prenosi Sky News.

"Pravi je trenutak jer je vlada oslabljena ratom u Ukrajini", kazali su poručivši da se uspavana većina probudila.

"Probudio ih je sam Putin i vrijeme je da obnovimo našu mrežu za borbu protiv mobilizacije i rata", kazao Ivan Ždanov, bivši direktor Navaljnijeve Zaklade za borbu protiv korupcije.

22:48 Ukrajinske trupe napravile su "brzo, snažno" napredovanje na jugu i istoku zemlje i oslobodile "desetke" naselja "samo ovog tjedna", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

U svom noćnom video obraćanju, ukrajinski je predsjednik rekao:

"Ukrajinska vojska napreduje prilično brzo i snažno na jugu zemlje u kontekstu trenutne obrambene operacije. Samo ovaj tjedan, od ruskog pseudoreferenduma, deseci naseljenih centara su oslobođeni. To su zajedno u regijama Herson, Harkov, Luhansk i Doneck."

22:41 Sjedinjene Države priopćile su danas da nema naznaka da se Rusija sprema upotrijebiti nuklearno oružje unatoč ranijim Putinovim izjavama, prenosi Reuters.

Tajnica za medije Bijele kuće Karine Jean-Pierre izjavila je tijekom brifinga da unatoč "zveckanju nuklearnim oružjem, nema znakova da Rusija stvarno planira upotrijebiti takvo oružje".

“Bilo kakvo nuklearno oružje ili zveckanje nuklearnim oružjem ovdje shvaćamo vrlo ozbiljno, ali želim reći da nismo vidjeli ništa što bi nas nagnalo da promijenimo svoju stratešku nuklearnu poziciju, niti imamo ikakve naznake da se Rusija sprema neizbježno upotrijebiti nuklearno oružje”, rekla je Jean-Pierre

22:14 Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly u utorak je rekao da se mora zaustaviti niz strateških pogrešaka ruskog predsjednika Vladimira Putina i da će bilo kakvo korištenje nuklearnog oružja dovesti do posljedica. 

Kad je upitan kako bi Britanija reagirala kad bi Rusija upotrijebila taktičko nuklearno oružje, Cleverly je na događaju Konzervativne stranke rekao da ne može ulaziti u detalje, no da bi došlo do odgovora.

"Neizbježno bi bio slučaj da korištenje nuklearnog oružja od strane bilo koje zemlje bilo gdje na svijetu ne bi prošlo bez odgovora", rekao je te dodao da su strateške pogreške koje napravio Putin oštetile Rusiju te ga zanačjno izolirale na globalnoj sceni.

"Moramo jasno dati do znanja da njegov niz strateških pogrešaka mora stati", rekao je. te dodao da će nastaviti podržavati Ukrajince u obrani njihove domovine te se zauzimati za međunarodna pravila i norme. 

21:35 Šef nuklearne elektrane Zaporižja (ZNPP) pod ruskom okupacijom koji je pritvoren tijekom vikenda u onome što je Ukrajina nazvala ruskim činom terora ne će se vratiti na svoje radno mjesto, objavila je u utorak UN-ova nadzorna agencija za nuklearnu energiju IAEA.

Ukrajina je rekla da je ruska patrola pritvorila Ihora Murašova u petak dok je putovao iz najveće europske nuklearne elektrane u grad Enerhodar, gdje živi veliki broj osoblja koje radi u elektrani. Ukrajinsko osoblje i dalje upravlja elektranom u uvjetima za koje je Međunarodna agencija za atomsku energiju rekla da ugrožavaju sigurnost.

Čelnik IAEA-e, Rafael Grossi, rekao je u ponedjeljak da je Murašov pušten, iako nije rekao hoće li se i kad će se vratiti u elektranu.

21:17 SAD je poručio da nema naznaka da se Rusija sprema upotrijebiti nuklearno oružje, prenosi The Guardian.

Tiskovna tajnica Bijele kuće Karine Jean-Pierre izjavila je tijekom brifinga da unatoč "zveckanju nuklearnim oružjem", nema znakova da Rusija stvarno planira upotrijebiti takvo oružje.

"Bilo kakvo nuklearno oružje ili zveckanje nuklearnim oružjem ovdje shvaćamo vrlo ozbiljno, ali želim reći da nismo vidjeli nijedan razlog za prilagodbu našeg vlastitog strateškog nuklearnog stava, niti imamo ikakve naznake da se Rusija sprema neizbježno upotrijebiti nuklearno oružje", rekao je Jean-Pierre.

21:08 Američki predsjednik Joe Biden rekao je u utorak ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će Washington dati Kijevu 625 milijuna dolara nove sigurnosne pomoći, uključujući topničke raketne sustave visoke mobilnosti (HIMARS), priopćila je Bijela kuća.

 

Bidenu se u razgovoru sa Zelenskim pridružila potpredsjednica Kamala Harris, stoji u priopćenju Bijele kuće. Američki predsjednik je istaknuo da Washington nikada neće priznati rusku aneksiju ukrajinskog teritorija, dodaje se.

Biden je "obećao da će nastaviti podržavati Ukrajinu dok se brani od ruske agresije koliko god je potrebno", stoji u priopćenju.

20:45 Rusko bojište, prema izvješćima, na terenu se urušava. Dnevnik Nove TV donosi kako to izgleda na kartama.

20:39 Ihor Murashov, glavni direktor ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja, neće nastaviti sa svojim dužnostima u postrojenju nakon što je pušten iz ruskog pritvora, priopćila je u utorak Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), piše CNN.

20:35 Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly u utorak je rekao da se mora zaustaviti niz strateških pogrešaka ruskog predsjednika Vladimira Putina i da će bilo kakvo korištenje nuklearnog oružja dovesti do posljedica.

Putin je eskalirao svoj sedmomjesečni rat u Ukrajini vojnom mobilizacijom i upozorenjima o upotrebi nuklearnog oružja.

Kad je upitan kako bi Britanija reagirala kad bi Rusija upotrijebila taktičko nuklearno oružje, Cleverly je na događaju Konzervativne stranke rekao da ne može ulaziti u detalje, no da bi došlo do odgovora.

"Neizbježno bi bio slučaj da korištenje nuklearnog oružja od strane bilo koje zemlje bilo gdje na svijetu ne bi prošlo bez odgovora", rekao je. "Neću raspravljati o prirodi ili o pragu."

20:30 Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je u utorak na Varšavskom sigurnosnom forumu kako EU treba ustrajati u sankcijama Rusiji i podršci Ukrajini, priopćio je MVEP.

"Moramo biti ustrajni u sankcijama i nastaviti podupirati i pomagati Ukrajini", kazao je Grlić Radman na panelu s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock, češkim ministrom vanjskih poslova Janom Lipavskim i poljskim ministrom za Europu Konradom Szymanskim.

19:00 Rusko Vijeće federacije jednoglasno je na plenarnoj sjednici odobrilo četiri federalna ustavna zakona o prijemu takozvanih Narodnih republika Donjeck i Lugansk te regija Zaporižja i Herson u Rusiju.

Stanovnici četiri regije od dana kada su primljene u Rusiju, priznati su kao ruski državljani. Imaju mjesec dana da podnesu zahtjev za odricanje od ruskog državljanstva, prema ruskoj novinskoj agenciji TASS.

Rusija svojim teritorijem smatra dio koji je kontrolirala u Hersonu i Zaporižji na dan aneksije, dok Luhansk i Donjeck smatraju u punom teritoriju.

18:29 U evakuacijskim centrima u Kijevu se dijele tablete joda u slučaju nuklearnog udara na glavni grad, objavilo je gradsko vijeće, a prenosi Telegraph.

Inače, tablete s kalijevim jodom mogu pomoći u blokiranju apsorpcije štetnog zračenja na štitnjači ako se uzmu neposredno prije ili neposredno nakon izlaganja nuklearnom zračenju.

18:24 Glavni stožer Oružanih snaga Ruske Federacije će svima koji provode djelomičnu mobilizaciju ponuditi pojašnjenja o davanju odgode za mobilizaciju, rekao je ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

Šojgu je naložio i da se prekine s kršenjem prava građana tijekom djelomične mobilizacije, piše TASS.

Prema novim pravilima o mobilizaciji, odgodu odlaska na ratište u Ukrajinu dobit će studenti, zaposleni u vojno-industrijskim organizacijama, kao i zaposlenici akreditiranih organizacija u području informacijske tehnologije, organizacija za osiguranje održivosti sigurnosti i cjelovitosti rada određenih komunikacijskih sustava.

Odgodu će dobiti i zaposleni u medijima, kao i zaposleni u bankama i financijskim institucijama te roditelji "djece s teškim neizlječivim bolestima ili troje djece od kojih je jedno dijete s invaliditetom".

18:19 Gazprom ima pravo u potpunosti prekinuti isporuku plina Moldaviji u slučaju kršenja obveza plaćanja do 20. listopada i raskinuti ugovor zbog grubog kršenja vremenskog okvira za sklapanje sporazuma o podmirivanju naslijeđenog duga Moldovagaza, priopćio je Gazprom, piše TASS.

18:18 Šef Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik potpisao je zakon o ratifikaciji ugovora o pridruživanju Rusiji koji je u utorak odobrilo republičko Narodno vijeće, prema informacijama objavljenim na njegovoj službenoj web stranici.

18:08 Vojni analitičar smatra da bi NATO uzvratio Putinu ako bi se ovaj odlučio upotrijebiti nuklearno oružje.

Više o toj temi možete pročitati >>OVDJE.

17:36 U Finskoj je uklonjen posljednji javni spomenik bivšem premijeru Sovjetskog Saveza Vladimiru Ilijiču Lenjinu, objavila je agencija NEXTA na Twitteru.

17:18 SAD će objaviti još jedan paket pomoći od 625 milijuna dolara Ukrajini, koji će uključivati ​​još četiri topnička raketna sustava visoke mobilnosti (HIMARS), kao i više haubica i streljiva, najavio je visoki obrambeni dužnosnik.

Ovaj paket Ukrajini uključuje ukupno 20 HIMARS sustava, koje je ukrajinska vojska koristila s velikim učinkom protiv ruskih snaga, piše CNN.

16:47 Ministri financija Europske unije složili su se da će integrirati isplate potpore EU-a Ukrajini u proračun za 2023. kako bi isplate bile strukturiranije i predvidljivije, rekao je potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis.

Humanitarna pomoć iz Hrvatske stigla do Ukrajine

16:42 Dvije pošiljke humanitarne pomoći koje je potkraj prošlog tjedna Hrvatski Caritas uputio u Ukrajinu, jučer su pretovarene u Lavovu, a danas su stigle do dvaju centara ukrajinskoga Caritasa "Spes" u Jablonici i Kamenecu Podolskom, priopćeno je u utorak iz hrvatskog Caritasa.

Dostavljena humanitarna pomoć će Caritasovim djelatnicima i volonterima poslužiti da poboljšaju snabdijevanje i trajnu skrb za prognanike iz južnog i istočnog dijela Ukrajine, koji su sigurnost i zaštitu potražili na jugozapadu zemlje.

Sutra će, pak, znatan dio vrijedne donacije smrznutih orada i brancina, koje je za potrebe ratnih stradalnika u Ukrajini darovao zadarski „Cromaris“, stići na svoje krajnje odredište u Harkiv na krajnjem istoku Ukrajine, područje u neposrednoj blizini istočne bojišnice, ističe se u priopćenju.

16:38 Vlada Ujedinjenog Kraljevstva dodala je Sergeja Vladimiroviča Jelisejeva na popis sankcioniranih osoba, piše CNN.

Jelisejev je inače zamjenik premijera ruske eksklave Kalinjingrad, kao i "šef vlade koju podupire Rusija na privremeno kontroliranom teritoriju Herson", priopćile su britanske vlasti.

Jelisejev je, tvrde, upleten u destabiliziranje Ukrajine ili potkopavanje ili ugrožavanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta i neovisnosti Ukrajine".

16:34 Danska policija je za vrijeme vikenda primila izvješća o aktivnostima dronova blizu plinskog polja Roar u Sjevernom moru, rekao je u utorak glasnogovornik policije.

Polje Roar se nalazi pokraj najvećega plinskog polja u Danskoj, Tyra, a obama upravlja francuska energetska tvrtka TotalEnergies.

Više o toj temi možete pročitati >>OVDJE.

Novi podaci o ruskim gubicima

16:22 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je nove podatke o ruskim vojnim gubicima. Kako stoji u infografici objavljenoj na Twitteru, do sada je u ratu poginulo više od 60.000 ruskih vojnika.

16:20 Ruske okupacijske vlasti na jugu Ukrajine poručile su u utorak da ne treba paničariti iako su se ruske snage morale povući pred ukrajinskom protuofenzivom u Hersonskoj oblasti.

Od početka rujna ukrajinske snage nanijele su niz bolnih poraza Rusima na sjeveroistoku i istoku zemlje.

Čelnik ruskih okupacijskih vlasti u Hersonu, Vladimir Saldo, prvi je priznao da se dogodio ukrajinski "proboj" odnosno da su Rusi izgubili selo Dudčani, da bi potom uvjeravao da je rusko zrakoplovstvo "zaustavilo" ukrajinsko napredovanje, u razgovoru u ponedjeljak poslijepodne koji je objavljen u utorak na njegovoj Telegram stranici.

"Napredovanje ukrajinskih nacista u području Dudčana zaustavljeno je... ne treba paničariti", poručio je potom jedan od njegovih pomoćnika, Kiril Stremusov, u video poruci objavljenoj u utorak na Telegramu.

"Čuju se eksplozije izdaleka, ali ne toliko često", javio je iz Hersona.

Ruski kanal na Telegramu, Rybar, koji prati kretanja ruskih snaga, otkriva da Ukrajinci napreduju na području Arhanhelska i Dudčana kako bi "prekinuli opskrbu ruskih snaga koje se nalaze na desnoj obali Dnjepra".

Po zapadnim i ukrajinskim procjenama, ondje bi moglo biti stacionirano oko 20.000 vojnika.

Ukrajinske snage koncentrirale su zadnjih tjedana napade na ruske položaje i skladišta na desnoj obali Dnjepra te na mostove na toj rijeci kako bi prekinule ruske linije opskrbe.

Kijev se još nije službeno oglasio o svojim napredovanjima na jugu zemlje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je samo u svojem obraćanju javnosti u ponedjeljak navečer da su "oslobođena nova naselja u više regija".

"Sve više okupatora nastoji pobjeći, neprijateljskoj vojsci nanosi se sve više gubitaka", rekao je.

Uz to, zadnjih nekoliko dana na internetu se pojavilo mnogo video snimki ukrajinskih vojnika kako podižu ukrajinske zastave u selima na sjeveru Hersonske oblasti.

16:18 Britansko ministarstvo obrane objavilo je ažuriranu ratnu kartu koja prikazuje tijek ruske invazije na Ukrajinu.

 

Ukrajinci probijaju rusku vojsku na jugu

15:30 Još uvijek traje ukrajinski proboj na jugu i istoku zemlje. Ruski medij Rybar objavio je kartu na kojoj se vidi teritorij koji je u četiri sata stavljen pod ukrajinsku kontrolu. 

14:10 Kremlj je pohvalio čelnika Tesle Elona Muska zbog njegova prijedloga mirovnog sporazuma kojim bi se okončao rat u Ukrajini. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je jako dobro što netko poput Muska traži miran izlaz iz ove situacije, izvijestio je Guardian.

"U usporedbi s mnogim profesionalnim diplomatima, Musk još uvijek traži načine da se postigne mir. A postizanje mira bez zadovoljavanja ruskih uvjeta apsolutno je nemoguće", rekao je.

Podsjetimo, Musk je na Twitteru predložio da Ukrajina trajno Krim preda Rusiji, da se na područjima pod ruskom kontrolom održe novi referendumi pod nadzorom Ujedinjenih naroda te da Ukrajina pristane na neutralnost na međunarodnoj sceni.

Ukrajinske su vlasti odgovorile da nikada neće predati teritorij koji je osvojen silom i da se na okupiranim područjima ne mogu održati legitimni referendumi.

Osim toga, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na svom je Twitteru objavio anketu u kojoj je upitao korisnike je li im draži Musk koji podupire Ukrajinu ili Musk koji je na ruskoj strani.

13:34 NATO je upozorio sve članice da će Vladimir Putin pokazati svoju spremnost na korištenje nuklearnog oružja nakon što su se pojavile informacije da je prema Ukrajini krenuo vlak kojim upravlja tajna divizija za nuklearno oružje, izvijestio je The Times.

Poljski sigurnosni analitičar Konrad Muzyka na svojem je Twitteru objavio da je spomenuti vlak primijećen u centralnom dijelu Rusije i da prenosi opremu direktorata ruskog ministarstva obrane koji je zadužen za prijevoz "nuklearnog naoružanja, njegovu pohranu, održavanje i izdavanje takvog oružja jedinicama".

Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, komentirao je članak Timesa te ustvrdio da Rusija ne planira sudjelovati u vježbama nuklearne retorike.

"Zapadni mediji, zapadni političari, šefovi država sada su puni retorike o nuklearnim vojnim vježbama. Mi ne želimo sudjelovati o tome", rekao je.

12:42 Ruski vojni blogeri potvrdili su da su Ukrajinci prevarom – obilježavajući vozila slovima Z i V, što su obilježja Rusa – ušli duboko iza prvih linija ruske obrane.

12:05 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je uredbu kojom je formalne ukrajinske pregovore s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom proglasio "nemogućim". Tom su uredbom formalizirani njegovi komentari ruske aneksije četiriju okupiranih ukrajinskih regija.

"On ne zna što su dostojanstvo i iskrenost. Stoga, mi smo spremni na dijalog s Rusijom, ali s nekim drugim ruskim predsjednikom", rekao je Zelenski u petak.

U prvom članku uredbe stoga stoji da je Ukrajina odlučila istaknuti "nemogućnost pregovora s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom".

11:20 Kina je upozorila Zapad da će doći do teških posljedica ako se Ukrajini dopusti pristup NATO savezu.

"Sve će europske zemlje drhtati u sjeni mogućeg nuklearnog rata", stoji u uredničkom komentaru koji je u nedjelju objavio kineski režimski medij Global Times.

"U tom slučaju neće biti sigurnosti ni za koga. Ni za Ukrajinu ni za svijet. Umjesto da se traže rješenja za okončavanje sukoba, Washington je opetovano pokazao da SAD juriša u drugom smjeru – raspirivanju plamena rata", stoji u tekstu.

Ukrajinske snage probile rusku obranu

9:56 Gornji dom ruskog parlamenta, Vijeće Ruske Federacije, ratificiralo je aneksiju četiriju okupiranih regija Ukrajine.

Vijeće je jednoglasno ratificiralo zakon o pripajanju ukrajinskih regija Doneck, Luhansk, Herson i Zaporižja nakon sličnog glasovanja u Državnoj dumi, donjem domu parlamenta.

Reuters je izvijestio da se dokumenti sada vraćaju u Kremlj na konačni potpis predsjednika Vladimira Putina te će se time dovršiti proces formalnog pripajanja spomenutih regija, koje predstavljaju oko 18 posto teritorija Ukrajine.

Međutim, Rusija trenutačno nema potpunu kontrolu nad teritorijem koji će si formalno pripojiti.

9:20 Ukrajinske snage probile su rusku obranu na jugu države, a sve više napreduju i na istoku, time zauzimajući teritorij koji je Rusija anektirala.

Na jugu su uništili 31 ruski tenk i nekoliko raketnih lansera, objavila je ukrajinska vojska, a da nije otkrila gdje su se borbe odvile. Reuters piše da zasad nisu mogli neovisno potvrditi događaje na bojištu.

Nedavni ruski vojni neuspjesi doveli su do promjene raspoloženja u medijima. Neki su komentatori priznali da je Rusija naišla na niz prepreka.

"Stvari za nas neće biti lake još neko vrijeme. U ovom trenutku ne bismo trebali očekivati dobre vijesti", rekao je eteru voditelj talk showa Vladimir Solovjov.

Osim toga, mediji su izvijestili da je zapovjednik vojnih snaga na ruskom zapadnom vojnom okrugu, koji graniči s Ukrajinom, dobio otkaz.

8:45 Samoproglašena Narodna Republika Doneck (DPR) tvrdi da su tijekom noći na njezinu teritoriju ozlijeđene dvije osobe te da je 13 kuća i 12 civilnih infrastruktura oštećeno paljbom ukrajinskih oružanih snaga.

DPR kao legitimnu vlast zasad priznaju tri države članice Ujedinjenih naroda: Rusija, Sirija i Sjeverna Koreja.

Podaci od početka rata

7:59 Ukrajina je objavila nove podatke o ruskim gubitcima od početka rata. Navode da je poginulo 60.800 vojnika, uništena 2424 tenka, 5018 oklopnih vozila, 266 borbenih aviona i 228 helikoptera.

7:17 Česi su privatnom kampanjom skupili sredstva da Ukrajini kupe moderni borbeni tenk T-72, objavili su organizatori te inicijative. Unutar mjesec dana crowdfunding kampanjom je prikupljeno 30 milijuna kruna (1,2 milijuna eura), objavili su organizatori u ponedjeljak.

Inicijativi nazvanoj "Dar za Putina", koju je podržalo češko ministarstvo obrane i ukrajinsko veleposlanstvo u Pragu, pridružilo se 11 tisuća ljudi. Organizatori će nabavljeni tenk nazvati Tomaš po prvom predsjedniku Čehoslovačke Tomašu Masaryku, prenosi agencija dpa.

Češka ministrica obrane Jana Černochova zahvalila je svim donatorima i ironično dodala kako su oni osigurali da ruski predsjednik Vladimir Putin dobije "primjeren poklon" za svoj 70. rođendan 7. listopada. Ruskog čelnika nazvala je "KGB agentom, ubojicom i lopovom".

Idući korak čeških građana prikupljanje je novca za streljivo za tenk. Ukrajinsko veleposlanstvo u Češkoj od početka ruskog napada primilo je više od 8,6 milijuna eura donacija. Češko ministarstvo obrane Ukrajini je poslalo naoružanje vrijedno 160 milijuna eura.

Korisnici Twittera oštro osudili Muskov prijedlog

7:04 Korisnici Twittera, među njima i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, kritizirali su najbogatijeg čovjeka na svijetu Elona Muska nakon što je dao svoje prijedloge za mir u Ukrajini.

Musk je u ponedjeljak pitao korisnike te društvene mreže da glasaju o njegovu prijedlogu za mir u Ukrajini.

Milijarder rođen u Južnoafričkoj Republici predložio je ponavljanje glasanja u regijama koje je Moskva anektirala, ovaj put uz nadzor Ujedinjenih naroda, nakon čega bi se Rusija povukla u slučaju negativnog rezultata.

Musk je predložio i da Krim formalno postane dio Rusije, "kao što je bio od 1783." do "greške" sovjetskog čelnika Nikite Hruščova. U spornoj objavi pozvao je i na opskrbu Krima vodom te na neutralni status Ukrajine.

Vlasnik Tesle ubrzo je dobio odgovor od tisuća korisnika društvene mreže, među njima i od ukrajinskog predsjednika.

"Kojeg Elona Muska preferirate?" tvitao je Zelenski, parodirajući Muskovo pitanje i ponudivši odgovore: "onog koji podržava Ukrajinu" i "onog koji podržava Rusiju".

Muska je napao i legendarni ruski šahist, protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina s hrvatskom adresom Gari Kasparov.

"Ovo je moralni idiotizam, ponavljanje propagande Kremlja, izdaja ukrajinske hrabrosti i žrtve", napisao je šahist.

Musk mu je odgovorio kako je on Ukrajini "dao Starlink i pritom izgubio 80 milijuna dolara, a sebe i SpaceX stavio pod ozbiljan rizik ruskog kibernetskog napada", referirajući se na svoj sustav satelita koji je Kijevu olakšao komunikaciju te na svoju tvrtku koja nudi i razvija svemirsko putovanje.

"Što si ti napravio osim što si tvitao?" pitao je milijarder Kasparova.

Najžešći odgovor Musk je dobio od ukrajinskog veleposlanika u Njemačkoj na odlasku Andrija Meljnika.

"J*** se - je moj vrlo diplomatski odgovor tebi, @elonmusk", napisao je Meljnik, koji je u srpnju kritiziran jer je branio kontroverznog ukrajinskog nacionalističkog čelnika iz vremena Drugog svjetskog rata Stepana Banderu.

U pokušaju obrane svog stava Musk je kasnije objavio da bi Rusija napravila potpunu mobilizaciju radi obrane Krima, što bi rezultiralo razaranjem na obje strane.

"Rusija ima tri puta više stanovnika Ukrajine, pa pobjeda Ukrajine nije izgledna u totalnom ratu. Ako marite za ukrajinski narod, zagovarajte mir."

6:58 Velika Britanija posjeduje "stratešku izdržljivost" podržavati Ukrajinu dok ona ne pobijedi u ratu s Rusijom, poručit će u utorak britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly.

Britanija je jedna od najistaknutijih podupiratelja Kijeva, šaljući Ukrajini protutenkovsko naoružanje, stotine projektila i oklopnih vozila te obučavajući ukrajinske vojnike.

Reuters piše kako će Cleverly u govoru na konferenciji vladajuće Konzervativne stranke reći da Britanci nisu bili samo "komentatori" svjetskih događaja nego i "igrači na terenu" te da London vjeruje da agresori ne smiju nekažnjeno napadati svoje susjede.

"Zbog toga stojimo rame uz rame s hrabrim Ukrajincima koji brane svoju domovinu. A Britanija ima stratešku izdržljivost da ih dovede do pobjede", reći će Cleverly, stoji u dijelovima govora koje su objavili njegovi torijevci.

"Podržavat ćemo ih dok se ovaj rat ne dobije. Podržavat ćemo ih dok im se ne vrati suverenitet. Nikada nećemo priznati aneksiju Luhanska, Donecka, Hersona, Zaporižje ili Krima."

"Oni su Ukrajina. A kada Ukrajina pobijedi u ovom ratu, mi ćemo ih podržati kad će obnavljati svoje domove, svoje gospodarstvo i svoje društvo", naveo je.

Što se događalo dan ranije u ratu u Ukrajini, možete provjeriti OVDJE.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene