Obavijesti Video Pretražite Navigacija

FBI objavio objavio dokumente o zlostavljanju u Guantanamu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agenti FBI-a dokumentirali su oko 25 incidenata mogućeg zlostavljanja zatočenika u vojnoj bazi u Guantanamu, uključujući slučaj gdje je zatočeniku cijela glava omotana ljepljivom trakom jer je recitirao Kuran i drugog koji si je počupao kosu nakon što je satima bio zatvoren u vrućoj prostoriji, izvijestio je jučer "The Washington Post".

Dokumenti koje je objavio FBI nude nove detalje o oporoj praksi koju koriste vojni časnici i njihovi ugovorni suradnici pri ispitivanju tzv. "neprijateljskih boraca".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Teške optužbe CIA I SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE 'Htio sam da me ubiju' Slika nije dostupna Strašna životna priča Za samo TRI dana svijet će doznati sve o 13 godina strave koje su dosad smatrane velikom tajnom!

Izvješća opisuju jednu stražarku za koju su zatočenici rekli da je rukom dirala genitalije i potom menstrualnu krv brisala o njihova lica. Drugi ispitivač hvalio se agentu FBI-a o presvlačenju u katoličkog svećenika i "krštenju" islamskih zatočenika.

Neki vojni dužnosnici i ugovorni suradnici rekli su agentima FBI-a da je tehnike ispitivanja odobrio Pentagon, odnosno bivši ministar obrane Donald Rumsfeld.

FBI je ispitao 493 svoja zaposlenika o tome jesu li svjedočili
agresivnim metodama ispitivanja koje nisu sukladne politici ureda. Primljeno je 26 pozitivnih odgovora, uključujući agente koji su bili traumatizirani onim što su vidjeli.

Jedan od njih opisao je zatočenika kojeg je našao na podu prostorije, bez svijesti s hrpom kose kraja njega, koju si je očito sam počupao. Ostavljen je preko noći u prostoriji u kojoj je bilo gotovo 40 stupnjeva, bez ventilacije.

Također je izviješteno kako su zatočenici ostavljani 24 sata, lancima s poda vezani za ruke i noge u fetalnom položaju, prisiljeni vršiti nuždu po sebi. Razdoblja uskraćivanja sna trajala su po četiri dana, uz jaka svjetla i glasnu muziku, zatočenici su dovođeni na ispitivanje slomljenih prstiju i s ozlijedama na licu.

FBI je naglasio kako njihovo osoblje nije bilo umješano u te
postupke.

Glasnogovornik Pentagona Joe Carpenter rekao je da ministarstvo obrane ima jasnu politiku: "Mi humano tretiramo zatočenike. SAD imaju sigurne, humane i profesionalne pritvorske uvjete za neprijateljske borce koji pružaju vrijedne informacije u ratu protiv terora".

Napomenuo je kako su među zatočenicima Guantanama "neki od najozloglašenijih terorističkih operativaca na svijetu".

Dokumenti Pentagona objavljeni su na zahtjev Američke udruge za građanske slobode, koja je ranije tužila Rumsfelda i druge dužnosnike u ime bivših zatočenika koji su tvrdili da su zlostavljani.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene