Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Evangelička crkva neće priznati primat Pape'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik vijeća Evangeličke crkve u Njemačkoj, biskup Wolfgang Huber, predbacio je Vatikanu namjerno opterećivanje ekumene, zajedništva kršćana različitih konfesija.

Huber, predsjednik Vijeća Evangeličke crkve koja predstavlja središnje tijelo protestantskih crkava u Njemačkoj, kritizirao je dokument 'Odgovori na pitanja o nekim vidicima nauka Crkve', što ga je dan ranije objavio Tiskovni ured Svete stolice.

Pročitajte i ovo Papa Franjo i Angelo Sodano u 94. godini života Preminuo važni vatikanski kardinal: Bio je optužen da je štitio crkvene pedofile Slika nije dostupna POSJETIO MALTU FOTO Papa morao upotrijebiti dizalo za ulazak u avion: Otkrio je hoće li otići u Ukrajinu

U tom dokumentu, kojeg je odobrio Papa Benedikt XVI., protestantima se u skladu s naukom Katoličke Crkve niječe titula crkve.

'Evangelička crkva neće priznati primat Pape', izjavio je Huber na crkvenom skupu u Berlinu.

Rimokatolička Crkva prisvaja za sebe pravo 'apostolskog naslijeđa', kojim se katolici pozivaju na zapovijed Isusa Krista o širenju vjere. 

>> Vatikan: 'Katolička crkva je jedina Crkva'

Vatikanska Kongregacija za nauk vjere već je 2000. godine u dokumentu 'Dominus Iesus' naglasila jedinstvenost i prednost Katoličke Crkve u zajedništvu Kristovih vjernika.

Prema Huberovim riječima, ponavljanje toga stajališta nije izraz nehaja nego namjere. Huber tvrdi kako taj korak Vatikana znači da Katolička Crkva ima u vidu 'opterećivanje' ekumene. 

Evangelička se crkva neće podrediti 'apostolskome naslijeđu', naglasio je Huber, koji istodobno pita Katoličku Crkvu u čemu se prema njezinu shvaćanju sastoji cilj ekumenskog dijaloga.

Pojam ekumene označava zajedništvo kršćana različitih konfesija.

U dokumentu 'Odgovori na pitanja o nekim vidicima nauka Crkve', sadržano je tumačenje prema kojemu je Katolička crkva jedina onakva kakvu je Krist osnovao i kakva će ostati, dok se ostale kršćanske zajednice, kao primjerice protestanti, ne mogu nazivati Crkvom, a jedino pravoslavci imaju nekih elemenata Crkve.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene