Jednokratni plastični predmeti (Foto: Getty Images)
Jednokratni plastični predmeti (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Europska unija postigla je dogovor o zabrani korištenja plastike za jednokratnu upotrebu poput plastičnih tanjura ili slamki, objavilo je u srijedu rano ujutro austrijsko predsjedništvo.


Savezna austrijska ministrica za održivost i turizam Elisabeth Koestinger u tvitu je napisala da je dogovor postignut opisujući to "prekretnicom u našim naporima da smanjimo plastični otpad".

Vezani članci Dubravka Šuica Šuica o europskoj pomoći Banovini i osobnim dojmovima: "Preživjela sam dva dubrovačka potresa i jedan zagrebački. U Petrinji je jako teško" Morski pas od plastičnog otpada (Foto: Arhiva/AFP) Zastrašujući podaci: Svake minute u morima završi kamion plastike

Okvirni dogovor trebaju službeno potvrditi zemlje članice EU-a i parlament EU i očekuje se da će stupiti na snagu za dvije godine.

U svibnju Europska komisija predložila je zabranu niza plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu za koje postoje alternative koje nisu od plastike, istodobno smanjujući korištenje predmeta poput jednokratnih plastičnih posuda za hranu.

Više od 80 posto otpada u morima čini plastika, navela je tada komisija.

Plastični otpad poseban je problem u svjetskim morima jer se sporo razgrađuje i njegovi tragovi često se pronalaze u životinjskim vrstama poput kornjača, kitova ili ptica, kao i u plodovima mora kojima se hrane ljudi. (Hina)