Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sporazum između Slovenije i Hrvatske je izvan nadležnosti Europske unije i Europska komisija (EK) nije strana u arbitražnom procesu, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica EK o skandalu s arbitražnim postupkom o granici između dviju zemalja.


Na konferenciji za novinare u Bruxellesu Mina Andreeva podsjetila je da je EK pomogla u procesu uspostave arbitražnog postupka isključivo kao savjetnik.

Vezani članci Zrakoplov Ryanaira (Foto: AFP) Ryanair dolazi u Zagreb dva mjeseca ranije od planiranog, letovi već od 39 kuna Koronavirus, ilustracija U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je 876 novih slučajeva zaraze, 46 osoba preminulo

"Sporazum između Slovenije i Hrvatske je izvan nadležnosti Europske unije i stoga Europska komisija nije strana u arbitražnom procesu niti je izravno ili neizravno uključena u te postupke", rekla je Andreeva.

Potvrdila je da je EK upoznata s aferom no da nema u tome "formalnu ulogu".

EK potpuno podržava rad Arbitražnog suda i uvjerena je da će propisi "koje su dvije strane prihvatile za njegovo djelovanje biti poštovano", rekla je glasnogovornica.

Milanović: Hrvatska izlazi iz Arbitražnog sporazuma. Moramo van, nema nam druge!

Dodala je da će EK sada čekati odluku Arbitražnog suda prije donošenja zaključaka.

Hrvatska je u ponedjeljak odlučila izaći iz postupka arbitraže oko granice sa Slovenijom nakon skandala prošli tjedan koji je razotkrio da su se slovenski arbitar Jernej Sekolec i službenica ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

U reakciji na hrvatsku odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma, slovenski premijer Miro Cerar je odmah objavio da Hrvatska to ne može jednostrano otkazati te je poslije podne pismom pozvao premijera Milanovića na tolerantno rješavanje zapleta i nastavak arbitraže. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook