Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza u Ukrajini

Europa uvodi nove sankcije Rusima, a evo što oni poručuju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Dajte konačno ljudima izglede za mir', poručili su iz ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Rusija je u četvrtak optužila Europsku uniju da minira proces mirnog rješenja u Ukrajini nakon što je Bruxelles najavio nove sankcije Moskvi zbog njezine upletenosti u ukrajinsku krizu.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Kad nema ljubavi Udarili Putina gdje ga najviše boli i narušili dobre odnose: "Ne žele riskirati, mogu izgubiti puno više od Rusije" Aleksej Navaljni posljedice za Moskvu Ukrajina poziva na uvođenje novih sankcija Rusiji zbog smrti Alekseja Navaljnog

'Tom mjerom EU se odlučio protiv mirnog rješenja ukrajinske krize', navelo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju i dodalo da bi sve odgovorne snage u Europi trebale djelovati na smirenju stanja u Ukrajini.

'Dajte konačno ljudima izglede za mir', navelo je ministarstvo, dok je u sukobu u Ukrajini poginulo više od 2.700 ljudi, prema podacima UN-a.

Članice EU postigle dogovor o uvođenju oštrijih sankcija Rusiji

Ruski veleposlanik pri EU-u Vladimir Čižov je nove sankcije ocijenio 'vrlo negativnim znakom' i naglasio da će Moskva poduzeti protumjere. 'Te sankcije ne samo da nemaju političkog ni gospodarskog smisla, već su u suprotnosti s osnovnom logikom', rekao je Čižov, prenosi agencija Interfax.

'Na istoku Ukrajine je na snazi prekid vatre. Iako su zabilježena neke kršenja, taj prekid vatre funkcionira. Očito je smirenje sukoba, na koje je EU pozivala više puta', rekao je.

Rusija pokazala svoju nuklearnu moć - Putin se priprema za odgovor na prijetnje?!

'Ne očekujemo ništa dobroga od tih sankcija i mislim da EU ne treba očekivati ništa dobroga od nas', dodao je.

Rusija je već u četvrtak najavila da priprema nove mjere odgovora zapadnim zemljama koje joj uvode sankcije, i predviđa ograničenje uvoza nekih automobila i proizvoda lake industrije.

Nove sankcije Rusiji

Nove europske sankcije protiv Rusije stupit će na snagu u petak, ali mogu biti revidirane ili suspendirane ovisno o napretku u provedbi dogovora o prekidu vatre na istoku Ukrajine, objavio je u četvrtak EU.

Novi krug sankcija usmjeren je protiv pet državnih banaka, tri velike obrambene tvrtke, projekte istraživanja nafte i 24 pojedinca.

Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy rekao je da bi sankcije mogle biti ukinute ili prilagođene, dodajući da će se 'sveobuhvatna revizija provedbe mirovnog plana' provesti do kraja mjeseca.

EU odgodio odluku o novim sankcijama Rusiji: 'Njemačka ZA, a nekoliko ostalih članica PROTIV'

'U svjetlu te revizije i ako situacija na terenu to bude opravdavala", EU će razmotriti "prijedloge o izmjeni, suspenziji ili ukidanju niza važećih sankcija, svih ili jednog dijela', dodao je.

EU je objavio da nove sankcije znače da europski državljani i tvrtke više ne smiju odobravati zajmove pet velikih ruskih državnih banaka.

'Financiranje dugova triju velikih ruskih obrambenih tvrtki i triju velikih energetskih tvrtki također je zabranjeno', kaže se u priopćenju.

'Više se ne smiju pružati niti usluge potrebne za istraživanje i proizvodnju nafte na velikim dubinama, istraživanje ili proizvodnju arktičke nafte i projekte iskorištavanja nafte iz škriljevca u Rusiji.'

Sankcije se neće odnositi na plinski sektor.

Pojedinci, njih 24, kojima će se zabraniti putovanja i zamrznuti imovina, 'sudjeluju u djelima protiv ukrajinske teritorijalne cjelovitosti, uključujući novo vodstvo u Donbasu, vladu na Krimu, kao i Ruse koji donose odluke i oligarhe.'

Veleposlanici se nisu slagali oko primjene

Mjere su službeno dogovorene u ponedjeljak, no veleposlanici EU-a nisu se slagali oko njihove primjene strahujući da bi mogle ugroziti prekid vatre, kao i od ruske odmazde. Dogovor je postignut u četvrtak. Sankcije će stupiti na snagu objavom u Službenom listu EU-a.

Glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Lukaševič ocijenio je sankcije 'neprijateljskom' odlukom i obećao odgovor.

'Naš odgovor bit će razmjeran šteti koje te sankcije načine gospodarstvima naših država', rekao je.

Odgovor bi mogao uključivati ograničenja na uvoz rabljenih automobila i druge potrošačke robe, rekao je jedan dužnosnik Kremlja.

Kremlj je u kolovozu zabranio uvoz prehrambenih proizvoda u vrijednosti gotovo devet milijarda dolara iz EU-a, SAD-a, Kanade, Australije i Norveške.

EU obećao dodatnu pomoć

EU je uz to obećao dodatnih 22 milijuna eura pomoći ljudima u dijelovima Ukrajine najteže pogođenim sukobima.

U to je uključeno pet milijuna eura humanitarne pomoći za osnovne potrebe ljudi te 15 milijuna eura za pomoć razvoju najteže pogođenih područja i smještaj izbjeglica.

Dogovor koji su prošli petak u Minsku potpisali Kijev i proruski separatisti uključuje prekid vatre, poseban politički status za područja koja nadziru separatisti i razmjenu zarobljenika.

Prekid vatre uglavnom se poštuje iako Kijev optužuje separatiste za sporadična kršenja.

Glasnogovornik Nacionalnog vijeća za sigurnost Andrej Lisenko rekao je da su pobunjenici otvorili vatru na vladine položaje 20 puta u zadnja 24 sata.

Vijeće je također prvi put priznalo da su pobunjenici jako proširili teritorij koji nadziru. Separatisti sada nadziru cijelo područje duž ruske granice između Donecka i Azovskog mora.

NATO je u četvrtak objavio da se u istočnoj Ukrajini nalazi još oko tisuću ruskih vojnika s priličnom količinom opreme, a još 20.000 raspoređeno je duž ukrajinske granice.

U petomjesečnom sukobu poginulo je više od tri tisuće ljudi.

I Obama najavio nove sankcije

Američki predsjednik Barack Obama je u četvrtak najavio nove sankcije Rusiji u području financija, energije i obrane, u odgovoru na nelegalno djelovanje Moskve u Ukrajini, javile su agencije.

"Danas se pridružujemo Europskoj uniji i najavljujemo jačanje naših sankcija", naveo je Obama u priopćenju te precizirao da će pojedinosti sankcija biti objavljene u petak, navodi agencija France Presse.

Izjavio je da je spreman povući te sankcije ako Rusija u potpunosti ispoštuje svoje obveze pri zaključivanju prekida vatra prošlog petka između Ukrajine i proruskih snaga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene