Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potpora daljnjem proširenju među građanima EU-a narasla je na 49 posto, a preko polovice hrvatskih građana s optimizmom gleda na budućnost EU-a, pokazuju rezultati proljetnog Eurobarometra.


U odnosu na razdoblje neposredno prije zadnjeg proširenja, potpora daljnjem širenju porasla je s 46 na 49 posto, pokazuju rezultati Eurobarometra, čije je djelomične rezultate objavila Europska komisija. Potpuni rezultati bit će objavljeni u srijedu.

Vezani članci Dražen Oreščanin Ugostitelje razljutila Plenkovićeva najava: ''Jedna vrlo opasna izjava jer zadire u osnovna ljudska prava. Ljudi se pitaju ok, tko se treba cijepiti?'' Slika nije dostupna Kako EU smanjuje jaz između razvijenih i nerazvijenih članica?

U Španjolskoj je potpora daljnjem proširenju porasla za 14 posto s 51 na 65 posto, u Nizozemskoj za pet posto i sada iznosi 50 posto, a u Velikoj Britaniji iznosi 41 posto, što je također porast od pet posto.

Velika većina, 69 posto, s optimizmom gleda na budućnost Europske unije, a u Hrvatskoj 53 posto.

Istraživanje je provedeno između 10. travnja i 15. svibnja u 27
zemalja članica, dvije kandidatske zemlje i u sjevernom dijelu Cipra, području koje ne nadzire međunarodno priznata vlada u Nikoziji.

Europljane najviše zabrinjava nezaposlenosti, 34 posto ispitanih, zatim dolazi kriminal, koji je na prvo mjesto stavilo 24 posto
ispitanih.

Većina od 57 anketiranih ocjenjuje da je članstvo njihove zemlje u Uniji dobra stvar, što je najbolji rezultat od 1994. godine, a nešto preko 52 posto ima pozitivnu sliku o Europskoj uniji.