Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska komisija je u srijedu predstavila plan pomoći vrijedan najmanje 11 milijardi eura za Ukrajinu, dan uoči izvanrednog europskog summita o krizi u Ukrajini.


"Danas je Europska komisija odredila program pomoći Ukrajini. To je naš doprinos sutrašnjem summitu šefova država i vlada. Ukupno bi se moglo skupiti najmanje 11 milijardi eura tijekom sljedeće dvije godine, iz proračuna EU i europskih financijskih institucija", rekao je predsjednik komisije Jose Manuel Barroso.

Lavrov poručio Zapadu: Poštujte dogovor koji ste inicirali!

Vezani članci Koronavirus u Rusiji Oborili crni rekord: U samo jednom danu preminulo 820 ljudi, no ne razmišljaju o strožim mjerama Plinska rafinerija Ukrajina će zbog njemačko-ruskog projekta godišnje ostati bez 1,5 milijardi dolara: "Smatramo ga opasnim geopolitičkim oružjem"

"Program koji sadržava kratkoročne i srednjoročne mjere za područja trgovine, gospodarstva, tehnike i financija upotpunit će države članice EU", precizirao je Barroso. Program se sastoji od 1, 6 milijarde zajmova, 1,4 milijardi donacija, od kojih 600 milijuna tijekom sljedeće dvije godine, 3 milijarde od Banke za europska ulaganja (BEI).

Komisija se nada da će osloboditi 5 milijardi eura putem Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Ona će mobilizirati 250 milijuna iz fondova politike dobrosusjedstva kako bi prikupila 3,5 milijarde zajmova.

Za koordinaciju podrške međunarodne zajednice, Komisija je predložila "osnivanje specijalnog mehanizma koordinacije donatora" kojeg je EU sprema prihvatiti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook