Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskaču umjesto Rusije

EU najavio pomoć Ukrajini od 11 milijardu eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija je u srijedu predstavila plan pomoći vrijedan najmanje 11 milijardi eura za Ukrajinu, dan uoči izvanrednog europskog summita o krizi u Ukrajini.

"Danas je Europska komisija odredila program pomoći Ukrajini. To je naš doprinos sutrašnjem summitu šefova država i vlada. Ukupno bi se moglo skupiti najmanje 11 milijardi eura tijekom sljedeće dvije godine, iz proračuna EU i europskih financijskih institucija", rekao je predsjednik komisije Jose Manuel Barroso.

Pročitajte i ovo Pad ruskog bombardera Koji je razlog? VIDEO Dramatičan video: Srušio se ruski bombarder, zapalio se u letu nakon izvršene misije Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori"

Lavrov poručio Zapadu: Poštujte dogovor koji ste inicirali!

"Program koji sadržava kratkoročne i srednjoročne mjere za područja trgovine, gospodarstva, tehnike i financija upotpunit će države članice EU", precizirao je Barroso. Program se sastoji od 1, 6 milijarde zajmova, 1,4 milijardi donacija, od kojih 600 milijuna tijekom sljedeće dvije godine, 3 milijarde od Banke za europska ulaganja (BEI).

Komisija se nada da će osloboditi 5 milijardi eura putem Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Ona će mobilizirati 250 milijuna iz fondova politike dobrosusjedstva kako bi prikupila 3,5 milijarde zajmova.

Za koordinaciju podrške međunarodne zajednice, Komisija je predložila "osnivanje specijalnog mehanizma koordinacije donatora" kojeg je EU sprema prihvatiti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene