EU (Foto: AFP)
EU (Foto: AFP)

Europska komisija pozvala je Poljsku da u iduća tri mjeseca provede mjere za zaštitu ovlasti Ustavnog suda, a taj je potez uslijedio nakon mjeseci besplodnih diplomatskih napora otkako je poljska Stranka prava i pravde nametnula izmjene zakona o Ustavnom sudu i poljskim javnim medijima.


Europska komisija je pozvala u srijedu Poljsku da u iduća tri mjeseca provede mjere za zaštitu ovlasti Ustavnog suda, pojačavši pritisak na euroskeptičnu poljsku vladu da poštuje demokratske standarde EU-a.

Taj je potez uslijedio nakon mjeseci uglavnom besplodnih diplomatskih napora otkako je poljska Stranka prava i pravde (PiS) pobijedila na izborima u listopadu prošle godine i nametnula izmjene zakona o Ustavnom sudu i poljskim javnim medijima.

Nakon pritiska EU-a i Sjedinjenih Država, poljski parlament je prošli tjedan usvojio novi zakon o Ustavnom sudu, ali nije uklonio sve sporne dijelove zbog kojih je Bruxelles zabrinut.

"Unatoč dijalogu s poljskim vlastima koji se vodio od početka godine, Komisija smatra da glavna pitanja koja ugrožavaju vladavinu zakona u Poljskoj nisu riješena", izjavio je Frans Timmermans, zamjenik čelnika Europske komisije, na tiskovnoj konferenciji.

Dodao je da je Komisija poduzela novi korak u disciplinskom postupku protiv Poljske vezano za vladavinu zakona. (Hina)