Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Primirje u interesu demokratskog procesa

ETA: Odustajemo od borbe nasiljem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Baskijska separatistička skupina ETA objavila je da odustaje od nasilja u interesu 'pokretanja demokratskog procesa' u Španjolskoj, javio je u nedjelju BBC, a potvrdio baskijski list Gara.

BBC-ju je proslijeđena ekskluzivna video snimka članova ETA-a koji objavljuju da odustaju od borbe nasiljem. Na snimci članovi skupine govore da su još prije nekoliko mjeseci odlučili da neće 'provoditi oružane akcije'. Gara, list koji često objavljuje poruke ETA-e, potvrdio je informaciju, ali nije obznanio radi li se o trajnom ili privremenom prekidu vatre.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šok zbog reakcije voditeljice Posvađali se zbog izbora: Izvadila kost iz juhe i njome počela mlatiti supruga, završio je u bolnici Slika nije dostupna Izaći će i na izbore Batasuna predstavila stranku koja javno odbacuje nasilje ETA-e

>> Sukob s policijom: Slavili slobodu žene koja je pomagala ETA-i

Španjolska vlada je zatražila da ETA odustane od nasilja kao uvjet za početak mirovnih pregovora. Međutim, ETA je u prošlosti znala proglasiti primirje pa ga nakon toga brzo prekršiti. U ETA-inoj kampanji nasilja za neovisnu Baskiju na sjeveru Španjolske i jugu Francuske ubijeno je oko 850 ljudi tijekom 40 godina.

Španjolski mediji su izvijestili u petak da je političko krilo ETA-e pozvalo na primirje. Međutim, mnogi vladini dužnosnici strahuju da će ETA iskoristiti primirje za naoružavanje i ponovno pokretanje napada. ETA, koja je na popisu terorističkih organizacija u Europskoj uniji i SAD-u, oslabljena je zbog brojnih uhićenja njezinih vođa i u posljednjih godinu dana nije izvršila značajnije napade. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene