Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Baskijska separatistička skupina ETA objavila je da odustaje od nasilja u interesu 'pokretanja demokratskog procesa' u Španjolskoj, javio je u nedjelju BBC, a potvrdio baskijski list Gara.


BBC-ju je proslijeđena ekskluzivna video snimka članova ETA-a koji objavljuju da odustaju od borbe nasiljem. Na snimci članovi skupine govore da su još prije nekoliko mjeseci odlučili da neće 'provoditi oružane akcije'. Gara, list koji često objavljuje poruke ETA-e, potvrdio je informaciju, ali nije obznanio radi li se o trajnom ili privremenom prekidu vatre.

Vezani članci Aleksandar Vučić Biden potiče Srbiju na priznanje Kosova, Vučić odgovorio: ''Već sam im jedanput u lice rekao što mislim o tome...'' Slika nije dostupna ETA najavila kraj primirja

>> Sukob s policijom: Slavili slobodu žene koja je pomagala ETA-i

Španjolska vlada je zatražila da ETA odustane od nasilja kao uvjet za početak mirovnih pregovora. Međutim, ETA je u prošlosti znala proglasiti primirje pa ga nakon toga brzo prekršiti. U ETA-inoj kampanji nasilja za neovisnu Baskiju na sjeveru Španjolske i jugu Francuske ubijeno je oko 850 ljudi tijekom 40 godina.

Španjolski mediji su izvijestili u petak da je političko krilo ETA-e pozvalo na primirje. Međutim, mnogi vladini dužnosnici strahuju da će ETA iskoristiti primirje za naoružavanje i ponovno pokretanje napada. ETA, koja je na popisu terorističkih organizacija u Europskoj uniji i SAD-u, oslabljena je zbog brojnih uhićenja njezinih vođa i u posljednjih godinu dana nije izvršila značajnije napade. (Hina)