Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon neuspjelog puča

Erdogan uputio dosad najoštriji napad na Zapad: Evo što je sve rekao!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski predsjednik Erodgan žestoko se obrušio na Zapad i Europsku uniju.

Predsjednik Erdogan uputio je dosad najoštriji napad na Zapad nakon propalog pokušaja državnog udara u Turskoj, optuživši zapadne zemlje da podupiru "terorizam" i pučiste koji ga nisu uspjeli svrgnuti. "Na žalost, Zapad podupire terorizam i svrstava se na stranu pučista", rekao je predsjednik u govoru u Ankari, odgovarajući na kritike Sjedinjenih Država i Europe zbog razmjera čistki nakon propalog puča 15. srpnja.

Pročitajte i ovo Recep Tayyip Erdogan Velika čistka Erdogan objavio sastav nove vlade: Samo dva ministra preživjela su velike promjene Izbori u Turskoj, ilustracija - 4 novi izračuni Rastu tenzije pred izbore: Aktualni turski predsjednik sve više pada

"Oni koje smo smatrali prijateljima, staju na stranu pučista i terorista", opetovao je na gospodarskom forumu u predsjedničkoj rezidenciji.

Ustvrdio je da je scenarij za puč "napisan u inozemstvu". Ankara optužuje imama Fethullaha Gulena, koji živi u egzilu u SAD-u, da stoji iza državnog udara, što potonji odlučno niječe.

Erdogan je napao i Europsku uniju (EU) "koja nije ispunila svoja obećanja" što se tiče uplate 3 milijarde eura u okviru dogovora o migrantima i o bezviznom režimu za Turke. "Na polju viza se ništa ne događa", istaknuo je. "Kada se o tome glasno govori, toj je gospodi (iz EU-a) neugodno. Oprostite, ali ova zemlja nije rob".

Turski predsjednik se usto pobunio protiv odluke njemačkih vlasti da mu zabrane obraćanje videovezom pristašama koji su se u nedjelju okupili u Koelnu dajući potporu demokraciji. "Bravo! Sudovi u Njemačkoj su veoma brzi", rekao je podrugljivo.

Na kraju je odbio kritiku Europljana zbog mjera uvedenih nakon puča, istaknuvši da "izvanredno stanje poštuje europske procedure".

"Pogledajte što je učinila Francuska: tri plus tri plus šest, uvela je izvanredno stanje na godinu dana", podsjetio je.

Sveobuhvatne čistke pokrenute u Turskoj nakon puča proširile su se u utorak na jedan od zadnjih pošteđenih sektora, zdravstvo, nakon izdavanja uhidbenih naloga za 98 zaposlenika velike vojne bolnice u Ankari, među njima i vojnih liječnika, rekao je turski dužnosnik.

Čistke su provedene i u vojsci, pravosuđu, školstvu i medijima.

Po riječima turskog dužnosnika koji je htio ostati anoniman, vojne liječnike se sumnjiči za pomaganje u infiltriranju Guelenovih pristaša u vojsku i u njihovu brzom napredovanju u vojnoj karijeri.

Čistke su se protegnule i na šport, pa je Turski nogometni savez (TFF) priopćio da je otpustio 94 svoja člana, među kojima i sudce iz prve lige, pišu glasila.

U izjavi za talijansku televiziju Erdogan je pozvao talijanske sudce da se "bave mafijom" a ne njegovim starijim sinom Bilalom protiv kojega je u Bologni pokrenuta istraga za pranje novca.

"U tom gradu me zovu diktator i daju potporu PKK-u (...) Je li to pravna država?", zapitao se.

"U ovoj zemlji sudci se ravnaju po zakonu i talijanskom ustavu, a ne po turskom predsjedniku", uzvratio je na Twitteru talijanski premijer Matteo Renzi. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene