444965
444965
444965
444965
444965

Gulen: Erdogan boluje od trovanja vlašću

  • , 29.07.2016., 21:20
  • Autor:
  • komentara

Islamistički propovjednik Fethullah Gulen, kojeg turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan smatra odgovornim za neuspjeli pokušaj državnog udara ovaj mjesec, izrazio je u petak uvjerenost kako ga Sjedinjene Države neće izručiti Ankari.

 
 
 
 
Fethullah Gulen (Foto: AFP)
Fethullah Gulen (Foto: AFP)

"Jasno je da je taj zahtjev politički motiviran i uvjeren sam da će činjenice to pokazati. Više puta sam osudio pokušaj državnog udara i odlučno odbacujem bilo kakvu upletenost", rekao je Gulen u intervjuu za Corriere della Sera.

U izjavi danoj iz svojeg doma u Pennsylvaniji, Gulen (75) je istaknuo da SAD još nije potvrdio da je dobio turski zahtjev za njegovim izručenjem.

"Nisam zabrinut i surađivat ću s američkim vlastima", rekao je.

Gulen je dugo godina bio Erdoganov bliski saveznik, ali su se prije nekoliko godina razišli zbog politike.

Gulen smatra da je vlast udarila Erdoganu u glavu.

"Čini se da nakon što su predugo na vlasti, predsjednik Erdogan i njegova stranka boluju od trovanja vlašću", rekao je. "Sada vidim da sam previše vjerovao u njega. Žalim što sam vjerovao da su iskreni u svojim namjerama."

Gulen inzistira da nije imao ništa s pučem u kojem je poginulo više od 260 ljudi.

"Da su pojedinci koji su pročitali moja djela, slušali moje govore ili podržavali moj svjetonazor sudjelovali u udaru, to bi onda bila izdaja mojih temeljnih vrijednosti", rekao je.

Potvrdio je da podržava turski put prema EU-u, koji bi mogao biti suspendiran ako Erdogan uvede smrtnu kaznu.

"Vjerujem da je članstvo Turske u EU-u najbolji način da se osigura da Turska ostane demokratska i da temeljna prava i slobode budu zaštićeni", rekao je. "Europa ima instrumente da pozitivno utječe na Tursku."

Gulenovi pristaše meta su masovnih čistki u Turskoj. Do sada je gotovo 66.000 navodnih gulenista suspendirano iz državne službe, a u zemlji je proglašeno izvanredno stanje.

Ministar unutarnjih poslova Efkan Ala rekao je da su putovnice oduzete više od 49.000 ljudi. Potvrdio je da je od neuspjelog pokušaja državnog udara 15. srpnja pritvoreno više od 18.000 ljudi, a 9677 je uhićeno. Vladin dužnosnik rekao je da je 3500 pritvorenih kasnije pušteno na slobodu.

Među pritvorenima deseci su novinara i medijskih djelatnika. Tužiteljstvo je zatražilo da 20 od 21 pritvorenog novinara bude formalno uhićeno, a jedan je uvjetno oslobođen, objavila je televizijska postaja NTV. Vlada je poništila i 330 novinarskih iskaznica, po postaji TRT.

Amnesty International upozorio je ovaj tjedan da se zatvorenike muči. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se